Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

1. Bonnie'nin bir restoran var ve Tom bir gda tedarikisi. Tom'un Bonnie'ye eitli erzak salayaca ve daha sonra Bonnie'nin hazrlayp a mterilerine sataca bir szleme

1. Bonnie'nin bir restoran var ve Tom bir gda tedarikisi. Tom'un Bonnie'ye eitli erzak salayaca ve daha sonra Bonnie'nin hazrlayp a mterilerine sataca bir szleme yaparlar. Szleme iki yllk bir dnem iindir. Alt ay sonra Tom'un teslimatlar durur ve Bonnie'nin mterileri iin piirecek yemei yoktur. Bonnie dava aarsa, olas zararlar ne olur?
A. Spesifik performans: mahkeme, Tom'u balangta sz verdii gibi yemei teslim etmeye zorlayacakt
B. Maddi zararlar: mahkeme, Bonnie'ye Tom'un verdii sze yakn bir miktar para denmesine karar verir.
2. David, Iowa'nn cra bir blgesinde iftilik yapyor. Yine ayn cra blgede yaayan Richard, buday hasad iin zel bir makineye sahip. Aslna bakarsanz Richard, yzlerce kilometre boyunca bu trden tek buday hasat makinesine sahip. Bariz nedenlerden dolay, ikisi David'in Richard'n zel makinesini kiralamas iin szleme yapt. Szlemeye gre David, 1 Kasm'da mahsul olgunlua eritiinde makineyi kullanacak ve hasat tamamlanana kadar makineyi kullanacak. Ancak 25 Ekim'de Richard szlemeyi feshetme niyetini aklad. Makine iin daha fazla deyecek baka bir ifti buldu, bu yzden David'e baka bir yere bakmasn syler. Ancak, Richard'n makinesinin trnn tek rnei olduu dnldnde, David bir yedek bulamaz. Tarlada ryen ekinler, bir tahl tedarikisi olarak David'in gvenilirlii bir yana, hesaplamas zor bir koku ve kalc hasar yaratacaktr. David hzla mahkemeye gider. Richard'n ihlaline cevaben mahkeme ne karar vermelidir?
A. Spesifik performans: mahkeme, sz verildii gibi Richard' makineyi 1 Kasm'da David'in iftliine teslim etmeye zorlamal
B. Parasal zararlar: mahkeme, David'e yalnzca hasadndan elde ettii krn kaybedilmesine hkmedecektir.
3 A. Sal, New York City'deki Queens Midtown Tneli'nin Manhattan tarafnda bir binaya sahip ve bir billboard reklam iin harika bir alana sahip. Tnelden karken reklam panosuna bakmaktan baka aresi olmayan binlerce ve binlerce insan sz konusu noktann yanndan geerken bu alan reklamverenler iin ok deerlidir. Sal, bir reklamc olan James'le, James'in Sal'n binasnn yan tarafndaki o noktaya otuz yllk bir reklam panosu yerletirmesi iin bir szleme yapar.
Ancak be yl sonra Sal, James'in kira kontratn, bitmesine daha uzun yllar olmasna ramen derhal iptal eder. Bu aka bir szleme ihlalidir, bu yzden James, Sal'a dava aar. James, Sal' reklam panosunu yerletirmeye zorlayabilir mi yoksa yalnzca maddi tazminat m alabilir?
A. Spesifik performans: reklam panosu konumu gayrimenkuldr ve bu konuda son derece benzersiz ve ticari adan deerli bir gayrimenkuldr. Bu aka belirli performans iin bir durumdur.
B. Maddi zararlar: James ticari bir giriimde kaybediyor ve bunun deerini almas gerekiyor. Mahkeme, bu taahhdn uygulanmasna zel olarak dahil olmamaldr.
3b. O halde, James'e maddi tazminat verileceini varsayarsak, bu zararlarn ne olacan hesaplamak iin bir altrma yapabiliriz. Aada ilgili baz gerekler ve rakamlar bulunmaktadr. Onlar okuyun, James'in Sal'a verecei zararn ne olmas gerektiini hesaplayn ve cevab aadaki kutuya yazn.
James, reklam panosu alanndan atldktan sonra 450.000 $ kar kaybettiini makul bir ekilde gsterebilir
Alternatif reklam panosu alann kullanan James, nmzdeki 25 yl iinde tahmin edilen kazanlardan 300.000 ABD Dolar kazanabilir.
Sal, James'in reklam panosu kaldrldktan sonra binann o tarafn tekrar kullanabilmesi iin alan temizlemek iin 35.000 $ demelidir.
Szleme, tam olarak 5 yl getikten sonra ihlal edildi ve kiralama szlemesinin bitmesine 25 yl kald.
James'in yeni yeri bulmas iin 1.000$ ve tabelasn dikmek iin 10.000$ harcamas gerekiyor, ikisi de tahmini kazancna dahil deil
Hem Sal hem de James yasal cretler dedi, ancak bunlar zararn hesaplanmasna eklenmemelidir.
James'in Sal'a verdii zararlar nelerdir? (Ltfen tm rakamlar girin ve virgl kullanmayn).

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

More Books

Students also viewed these Accounting questions