Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Bir Numaral Vaka: Lehman Brothers' Brakmak Batmak iin ok byk olduu varsaylan byk bir finans firmas kapy aldnda ve bedava para istediinde Hazine'nin yapabilecei baka

Bir Numaral Vaka: Lehman Brothers' Brakmak

"Batmak iin ok byk" olduu varsaylan byk bir finans firmas kapy aldnda ve bedava para istediinde Hazine'nin yapabilecei baka eyler de var. te bir tane: Baarsz olmasna izin ver.

Lehman Brothers'n baarsz olmasna izin verildii kadar kaotik deil. Baarsz bir firma bu onur iin "ok byk" saylrsa, hem dier firmalar zerindeki etkisini snrlamak hem de sistemin barsaklarn korumak iin aka kamulatrlmaldr. Hissedarlar yok edilmeli ve ynetimi deitirilmelidir. Deerli paralar, en yksek teklifi verenlere, belki de kredi balonuna kaplmam bir bankaya, ileyen iletmeler olarak satlmaldr. Gerisi sakin piyasalarda tasfiye edilmelidir. Bunu yapn ve dankl icat eden firmalar dndaki herkes iin ar muhtemelen azalacaktr. Michael Lewis ve David Einhorn, The New York Times, 4 Ocak 2009 tarihli Bozulmu Bir Finansal Dnya Nasl Onarlr.

Lehman Brothers'n baarsz olmasna izin verilmeli miydi? Bu, ABD hkmetinin 2008'in sonlarnda iflas eden ABD mali sistemini dzeltmeye ynelik eylemleri veya bu durumda eylemsizlii konusundaki sregelen tartmalardan biridir. Kresel finans piyasalarnda birok kiinin gz, ardndan gelen kresel kredi krizine neden olan bireysel olaydr.

Lehman Brothers, 1850 ylnda Alabama'da bir ift giriimci karde tarafndan kuruldu. Amerikan Sava'nn ardndan firmay New York'a tadktan sonra, firma uzun sredir Wall Street'teki en yksek getirili, en yksek riskli kk yatrm bankacl irketlerinden biri olarak grlyordu. Yllar iinde pek ok kez kl darbesiyle yaayp neredeyse lmek zere olmasna ramen, 2008'de firma iflas eden ipotee dayal menkul kymetlerden oluan muazzam bir portfy elinde tutuyordu ve gelecek parlak deildi.

Lehman'n lm bir ok deil, yava ve sancl bir d sarmalyd. Bear Stearn'n iki byk hedge fonu Temmuz 2007'de iflas ettikten sonra, Lehman, kredi krizinin arkasndaki skntl menkul kymetlerin ouna sahip olduu konusundaki speklasyonlarn srekli odak noktas oldu - teminatlandrlm bor ykmllkleri ve sonu olarak piyasay dolduran kredi temerrt takaslar. 2000-2007 dneminde gayrimenkul ve ipotek kredisi patlamas.

Hata yapmak iin ok byk

"Baarsz olmak iin ok byk" doktrini uzun sredir ABD mali sisteminin dayanak noktas olmutur. ABD Federal Rezervi, ABD mali sisteminin finansal istikrarn ve yaayabilirliini salamakla grevli kurum olan son bor veren merci olma sorumluluunu uzun sredir elinde tutuyor. Tarihte yetkilerini nadiren kullanmasna ramen, Fed, Dviz Denetisi ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ile birlikte birka kez tek bir byk bankann iflasnn irketin saln ve ileyiini tehdit edeceine karar vermitir. finansal sistemin. Bu tr durumlarda, rnein 1984'te Chicago'daki Continental Illinois, kurulu kurumu etkili bir ekilde kamulatrmak ve feci sonulara yol aacana inanlan sonular nlemek iin ileyiini srdrmek iin devreye girdi.

Bununla birlikte, doktrin byk lde ticari bankalarla snrlyd, yatrmclar adna kastl olarak daha riskli menkul kymet snflar ve pozisyonlar alarak para kazanan - daha fazla getiri bekleyen yatrm bankalaryla snrlyd. Lehman aka bir risk alcyd. Ancak, ticari ve yatrm bankacl arasndaki ayrm byk lde ortadan kalkt, nk giderek daha fazla dereglasyon abas, mevduat alma ile tketici ve ticari krediler verme arasndaki engelleri baaryla azaltt; geleneksel yatrm bankacl faaliyetleri, daha riskli bor ve hisse senedi ihralarn azaltlm bir mtevelli sorumluluu ile stlendi. .

Pek ok eletirmen, bir nedenden dolay Lehman'n baarszla uradn iddia etti. Lehman'n iflasndan bir hafta nce, Federal Rezerv ve Hazine Bakan Hank Paulson, Jr.'a bal ABD Hazinesi, hem Fannie Mae'yi hem de Freddie Mac'i kurtararak onlar ABD hkmetinin vesayetine almt. Lehman'n iflas bavurusundan iki gn sonra Federal Rezerv, iflas etmesini nlemek iin bir sigorta irketi olan AIG'ye 85 milyar dolarlk bir kredi paketi uzatt. Peki neden Lehman olmasn?

Neden Lehman Deil?

Lehman zaten bir ramak kala atlatmt. Bear Stearns Mart 2008'de iflas ettiinde ve sat ABD hkmeti tarafndan ayarlandnda, Lehman aka finansal speklatrlerin, zellikle de aa sat yapanlarn hedefindeydi. irketin uzun sredir CEO'su olan Richard Fuld Jr., 2008 yaznda Lehman' dvmeye devam eden ksa satclar sesli bir ekilde eletiriyordu. Ancak CEO Fuld, yatrmclar, dzenleyiciler ve eletirmenler tarafndan bu karmaadan bir k yolu bulmas iin tevik edilmiti. Mart ayndaki yakn grmenin ardndan. Bakan Paulson, Lehman'n (byk kayplar gsteren) Haziran ay kazan raporlarn takiben, Lehman nc eyrein sonuna kadar bir sat ayarlamam olsayd muhtemelen bir kriz kacan kayda geirmiti.

Ancak Fuld'un Wall Street'ten Orta Dou'ya ve Asya'ya kadar irketin farkl blmleri iin alc bulma abalar baarsz oldu. Fuld, o zamandan beri bir sat ayarlayamamasnn nedenlerinden birinin, ABD hkmetinin Bear Stearns'in satn dzenlerken ne srd ekici garantilerin aynsn sunmamas olduunu savundu. Fed, Bear Stearns'in JP Morgan Chase'e satn ancak Fed'in 29 milyar dolarlk zarar karlamay kabul etmesinden sonra baaryla ayarlad. Aslnda, Austos 2008'de, baarszlndan sadece haftalar nce, Lehman, Bank of America ve Barclays adnda iki talip bulduuna inanyordu; bu talipler, eer Federal Rezerv Lehman'n hesaplarna ilikin 65 milyar dolarlk potansiyel kt kredi garantisi verirse bu talipler hzla ykselecekti. Fed reddetti.

Umut vaat eden bir dier teklif, Wall Street'in kendi kendini sigortalama yaklamyd. Lehman, "iyi banka" ve "kt banka" olarak ikiye ayrlacakt. yi banka, daha yksek kaliteli varlklardan ve menkul kymetlerden oluacak ve Bank of America veya Barclays tarafndan satn alnacakt. Kt banka, 12 ila 15 Wall Street finans kurumundan oluan bir konsorsiyum tarafndan satn alnacak ve herhangi bir hkmet fonu veya vergi mkellefi dolar gerektirmeyen, iflas eden ipotee dayal menkul kymetlerin plk alan olacaktr. Bank of America veya Barclays bir ark fiyatna yksek kaliteli varlklarla uzaklarken, potansiyel kt banka borlular kendi kayplaryla yzleip Lehman'n kayplarn alamaynca plan nihayetinde baarsz oldu. Sonunda, Lehman'n iflas etmesinden sadece bir gn sonra, Barclays, Lehman'n Amerika Birleik Devletleri sermaye piyasalar blmn 1,75 milyar dolara satn alacan duyurdu, bir analist bu ald.

Bakan Paulson, aslnda ellerinin bal olduunu savundu. Federal Rezerv yasa gerei yalnzca belirli bir kurumun kurtarma kredileri karlnda teklif etmesi gereken varlk teminat miktarna bor vermekle ykmldr ve bu miktarla snrldr. (Aslnda bu, Fed'in indirim penceresi ilemlerinin arkasndaki tanmlayc ilkedir.) Ancak birok eletirmen, Lehman veya AIG veya Fannie Mae ve Freddie Mac tarafndan tutulan menkul kymetlerin teminat deerini u anda doru bir ekilde belirlemenin mmkn olmadn savundu nk kredi krizi ve piyasalarn likiditesizlii. Bakan Paulson'n iflas saatinden nce bu tartmay yapt hi duyulmamt.

Ayrca, AIG'nin kurtarlmasnn ardndan ABD yetkililerinin, bir bireysel kurumsal krizden dierine sramaya devam etmek yerine sistemik bir zm yaratmaya almak iin hzla harekete getikleri de kolayca anlald. Bakan Paulson, daha byk bir zmn gerekli olduunun giderek daha ak hale geldiini ve Lehman' kurtarmann daha byk krizi durduramayacan belirtti. Ancak dierleri, Lehman'n dnyann en byk ticari kat ihralarndan biri olduunu belirtti. Lehman'n iflasn takip eden gnlerde, ticari kat piyasas kelimenin tam anlamyla kilitlendi. Ticari kat piyasasnn ele geirilmesi, karlkl bankalar, hedge fonlar ve her tr banka arasndaki birincil likit fon kaynan ortadan kaldrd. Kriz artk iyice alevlenmiti.

Wall Street'teki yneticiler ve Avrupa finans bakentlerindeki yetkililer, Bay Paulson ve Bay Bernanke'yi Lehman'n iflas etmesine izin vermekle eletirdiler; bu olay, bankaclk sisteminde ok dalgalar gndererek mali bir sarsnty bir tsunamiye dntrd.

Fransa maliye bakan Christine Lagarde getiimiz gnlerde "Dnya mali sisteminin dengesi asndan bu gerek bir hatayd" dedi. Fransa'nn en byk bankalarndan biri olan Socit Gnrale'nin CEO'su Frederic Oudea, Lehman'n baarszln kresel ke yol aan olaylar iin tetikleyici olarak nitelendirdi. Dresdner Kleinwort'ta kredi stratejisti olan Willem Sels, "Lehman'n temerrde dt gn, para piyasalarnzn ldrd tarih ok ak. Nedensel bir iliki bulamamak zor. - "Hesaplama: Kriz Hzla Devam Ederken Mcadele Etmek," yazan Joe Nocera ve Edmund L. Andrews, The New York Times, 22 Ekim 2008.

Soru 3: Sizce ABD hkmeti Lehman Brothers'n batmasna izin vermeli miydi?

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

The Cyber Attack Survival Manual

Authors: Heather Vescent ,Nick Selby

1st Edition

1681886545, 978-1681886541

More Books

Students also viewed these Finance questions

Question

Explain Liability loss resulting from Presidents Liability.

Answered: 1 week ago

Question

The ratio of a diseases prevalence to its incidence is constant.

Answered: 1 week ago