Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Finansal Ynetim Teorisi ve Uygulamas 16. Baskdan Blm 9 Mini Vaka: Son birka ylda Jana Industries, birok sermaye yatrm yapmak iin yksek sermaye maliyeti nedeniyle

Finansal Ynetim Teorisi ve Uygulamas 16. Baskdan Blm 9 Mini Vaka:

Son birka ylda Jana Industries, birok sermaye yatrm yapmak iin yksek sermaye maliyeti nedeniyle ok kstland. Ancak son zamanlarda sermaye maliyetleri dyor ve irket, pazarlama departman tarafndan nerilen byk bir genileme programn ciddi ekilde incelemeye karar verdi.

Finans bakan yardmcs Leigh Jones'un asistan olduunuzu varsayalm. lk greviniz, Jana'nn sermaye maliyetini tahmin etmektir. Jones, grevinizle ilgili olabileceine inand aadaki verileri size salad:

Firmann vergi oran %25'tir.

Jana'nn %12 kuponlu, 6 ayda bir demeli, vadesine 15 yl kalan geri demesiz tahvillerinin cari fiyat 1.153,72$'dr. 70.000 tahvil var. Jana, kalc olarak ksa vadeli faiz getiren bor kullanmaz. Yeni tahviller halka arz maliyeti olmadan zel olarak yerletirilecekti.

Firmann %10'luk, 100 ABD Dolar nominal deerli, aylk temett, daimi imtiyazl hisse senedinin cari fiyat 116,95 ABD Dolardr. 200.000 adet hisse senedi bulunmaktadr. Jana, yeni bir ihratan elde edilen gelirin %5'ine eit bir flotasyon maliyetine maruz kalacakt.

Jana'nn adi hisseleri u anda hisse bana 50 dolardan satlyor. 3 milyon adet denmemi adi hisse senedi bulunmaktadr. Son temett (D0) 3,12 dolard ve temettlerin yakn gelecekte %5,8'lik sabit bir oranda artmas bekleniyor.

Jana'nn betas 1.2, T-tahvil getirisi %5.6 ve piyasa risk priminin %6 olduu tahmin ediliyor. Kendi tahvil getirisi art yargsal risk primi yaklam iin firma %3,2'lik bir risk primi kullanr. Grevi yaplandrmanza yardmc olmak iin Leigh Jones sizden aadaki sorular yantlamanz istedi:

A. (1) Jana'nn arlkl ortalama sermaye maliyetini tahmin ettiinizde hangi sermaye kaynaklar dahil edilmelidir?

(2) Para maliyetleri vergi ncesi mi vergi sonras m hesaplanmaldr?

(3) Maliyetler tarihsel (gml) maliyetler mi yoksa yeni (marjinal) maliyetler mi olmaldr?

B. Jana'nn borcunun piyasa faiz oran nedir ve bu borcun WACC amalarna gre bileen maliyeti nedir?

C. (1) Firmann tercihli hisse senedi maliyeti nedir?

(2) Jana'nn imtiyazl hisse senedi, yatrmclar iin borcundan daha risklidir, ancak imtiyazl hisse senedinin yatrmclara getirisi, borcun vadeye kadar getirisinden dktr. Bu bir hata yaptnz m gsteriyor? (pucu: Vergileri dnn.)

D. (1) irketlerin adi sermayeyi artrmasnn balca iki yolu nedir?

(2) Neden yeniden yatrlan kazanlarla ilikili bir maliyet var?

(3) Jana yeni adi hisse senedi ihra etmeyi planlamamaktadr. CAPM yaklamn kullanarak, Jana'nn tahmini z sermaye maliyeti nedir?

e. (1) Temett art yaklam kullanlarak tahmini zkaynak maliyeti nedir?

(2) Firmann tarihsel olarak %15 z sermaye (ROE) kazandn ve kazanlarn %62'sini dediini ve yatrmclarn gelecekte benzer deerlerin elde edilmesini beklediini varsayalm. Gelecekteki temett byme orann tahmin etmek iin bu bilgiyi nasl kullanabilirsiniz ve hangi byme orann elde edersiniz? Bu, daha nce verilen %5,8'lik byme oranyla tutarl m?

(3) Byme oran sabit olmasayd temett byme yaklam uygulanabilir miydi? Nasl?

F. Kendi tahvil getirisi art yargsal risk primi yntemine dayal olarak z sermayenin maliyeti nedir?

G. zkaynak maliyeti iin nihai tahmininiz nedir, rs?

H. Jana'nn hedef sermaye yaps %30 uzun vadeli bor, %10 imtiyazl hisse ve %60 adi sermayedir. Bu, mevcut piyasa deeri sermaye yapsyla nasl karlatrlr?

Ben. Arlkl ortalama sermaye maliyetini (WACC) hesaplamak iin Jana'nn hedef arlklarn kullann.

J. Bir irketin WACC'sini hangi faktrler etkiler?

k. irket, blmlerinin her biri iin engel oran olarak genel WACC'yi kullanmal m?

l. Belirli bir blm iin riske gre ayarlanm sermaye maliyetini tahmin etmek iin hangi prosedrler kullanlabilir? Bir blmn betasn lmek iin hangi yaklamlar kullanlr?

M. Jana, ncelikle yeni nternet tabanl projeler gelitirmeye odaklanacak yeni bir blm kurmakla ilgileniyor. Bu yeni blmn sermaye maliyetini belirlemeye alrken, benzer projelerde yer alan uzman firmalarn ortalama olarak aadaki zelliklere sahip olduunu kefedersiniz: Sermaye yaplar %10 bor ve %90 adi z sermayedir; bor maliyetleri tipik olarak %12'dir; ve 1.7 betaya sahipler. Bu bilgi gz nne alndnda, yeni blmn sermaye maliyeti iin tahmininiz ne olur?

N. tr proje riski nedir? Yeni blmn sermaye maliyeti dnlrken her bir risk tr nasl dikkate alnabilir?

. Dardan toplanan yeni adi hisse senetlerinin, kazanlarn yeniden yatrlmasyla ieriden ykselen z sermayeden neden daha yksek bir maliyet yzdesine sahip olduunu kelimelerle aklayn.

P. Jana, WACC'yi tahmin ederken hangi drt yaygn hatadan kanmaldr?

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Students also viewed these Finance questions