Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

VAKA: Queensland Food Corp 2003 ylnn Ocak aynn balarnda, Queensland Food Corp'un st ynetim komitesi, firmann yeni yl iin sermaye btesini hazrlamak zere toplanacakt. Toplam

VAKA: Queensland Food Corp

2003 ylnn Ocak aynn balarnda, Queensland Food Corp'un st ynetim komitesi, firmann yeni yl iin sermaye btesini hazrlamak zere toplanacakt. Toplam deeri 20,8 milyon dolar aan 11 byk proje deerlendirmeye alnd. Ne yazk ki, ynetim kurulu sadece 8.0 milyon dolarlk bir harcama limiti koymutu; yle olsa bile, bu orandaki yatrm, firmann varlk tabannda 65.6 milyon dolarlk byk bir art temsil eder. Bu nedenle, Queensland Food Corp'un st dzey yneticilerinin nndeki zorluk, deerlendirilmek zere aday gsterilen bir dizi zorlayc proje arasnda fon tahsis etmekti.

irket

Merkezi Brisbane, Avustralya'da bulunan Queensland Food Corp, yksek kaliteli dondurma, yourt, ielenmi su ve meyve sular reticisiydi. rnleri iki eyalette (Queensland, New South Wales) ve iki blgede (ACT ve Northern Territory) satld. (irketin pazarlama blgesinin haritas iin Ek 1'e bakn.)

Sergi 1 Avustralya'da bulunan Queensland Food Corp.

Queensland Food Corp satlar, ynetimin Northern Territory'deki dk nfus artna ve baz blgelerdeki pazar doygunluuna balad 2000 ylndan beri duraand (bkz. Ek 2). Bununla birlikte, d gzlemciler, yeni rn tantmlarndaki son baarszlklar hatal buldular.

Ek 2 Finansal Sonularn zeti (hisse bana tutarlar hari milyon AUD)

Mali Yl Sonu

2000

2001

2002

Brt sat

100,8 dolar

100,7 dolar

100,8 dolar

Net gelir

5.1

4.9

3.7

Temettler

2.0

2.0

2.0

Hisse bana kazan

0,85

0,82

0,66

zkaynaklar (Defter Deeri)

18.2

20.6

23.5

zkaynaklar (Piyasa deeri)

45.3

39.0

22.9

Toplam Varlklar

47.7

58.0

65.6

Ynetimin ou yesi, irketin pazardaki varln geniletmek ve satlar artrmak iin daha fazla yeni rn sunmak istiyordu.

Kaynak Tahsisi

Queensland Food Corp'taki sermaye btesi, daha sonra ynetim kurulunun onayna sunan st dzey yneticilerden oluan bir komite tarafndan yllk olarak hazrlanrd. Komite, be genel mdr, bakan cra Kurulu Bakan (CEO) ve finans mdrnden (CFO) oluuyordu. Tipik olarak, CEO, genel mdrlerden yatrm teklifleri istedi. Teklifler, ksa bir proje tanm, bir finansal analiz ve stratejik veya dier niteliksel deerlendirmelerin bir tartmasn ieriyordu.

irket politikas gerei, Queensland Food Corp'taki yatrm teklifleri, geri deme ve dahili getiri oran (IRR) olmak zere iki mali teste tabi tutuldu. Mali testler engel olarak kabul edildi ve 2001 ylnda ynetim komitesi tarafndan oluturuldu ve projenin trne gre deiiklik gsterdi:

Ek 3 Proje Onay iin irket Politikas

Proje tipi

Minimum Kabul Edilebilir IRR

Kabul Edilebilir Maksimum Geri deme (Yl)

1. Pazar/rn Geniletme

%12

6

2. Yeni rn/Pazarlar

%10

5

3. Verimlilik yiletirmeleri

%8

4

4. evre/Gvenlik

Gerekli deil

Uygulanamaz

Ocak 2003'te, Queensland Food Corp iin tahmini arlkl ortalama sermaye maliyeti (WACC) yzde 10,5 idi. CFO Tony Austin, sermaye bteleme srecini aklarken, eitli proje trleri arasndaki risk farkllklarn tanmann bir yolu olarak IRR testlerinin kayan leini kullanyoruz. irketin daha fazla risk ald yerde daha fazla getiri elde etmeliyiz. Geri deme testi, bu getiriyi elde etmek iin uzun sre beklemeye hazr olmadmzn sinyallerini veriyor.

En son ynetim kurulu toplantsnn sonunda, ynetim kurulu oybirliiyle 2003 ylndaki sermaye harcamalarn 8.0 milyon $ ile snrlama karar ald.

Sergi 4 Proje nerileri

proje kimlii

Proje Aklamas

Maliyet (Milyon)

Proje tipi

1

Datm Kamyonu Filosu Deiimi/Geniletilmesi

2.2

Verimlilik (veya Geniletme)

2

Yeni Tesis naat

3.0

Pazar Geniletme

3

Mevcut Tesis Geniletme

1.0

Pazar Geniletme

4

Yasz(!) Yunan Yourt/Dondurma Gelitirme/Giri

1.5

Yeni rn

5

Tesis Otomasyonu ve Konveyr Sistemi

1.4

Yeterlik

6

Atksu Artma (4 tesis)

0.4

evresel uyum

7

Pazar Geniletme Bat (Bat Blgesi)

2.0

Yeni market

8

Pazar Geniletme Gney (Victoria)

2.0

Yeni market

9

Attrmalk Yiyecek Gelitirme/Giri

1.8

Yeni rn

10

Bilgisayar Tabanl Stok Kontrol Sistemi

1.5

Yeterlik

11

Bundaberg Rom Alm

4.0

Yeni rn

1. Datm Kamyonu Filosunun Deitirilmesi/Geniletilmesi. Wayne Ramsey, 2003 ve 2004'te her biri 50'er olmak zere 100 yeni frigorifik ekici kamyon satn almay teklif etti. Bunu yaparak, irket iki yl iinde toplam 120.000 $'a 60 eski, tamamen amorti edilmi kamyonu satabildi. Satn alma, filoyu iki yl iinde 40 kamyon geniletecek. Yeni treylerin her biri eski treylerden daha byk olacak ve her seferde tanan metrekp mallarda yzde 15'lik bir art salayacak. Yeni traktrler ayrca yakt ve bakm asndan daha verimli olacaktr. Paketleme saysndaki art, filonun u ankinden daha esnek programlanmasna ve daha verimli rotalamasna ve servisine izin verecek ve teslimat srelerini ve dolaysyla muhtemelen stoklar azaltacaktr. Ayrca, irketin ana pazarlarna daha sk teslimat yaplmasna izin verecek ve bu da stoklarn tkenmesinden kaynaklanan sat kaybn azaltacaktr. Son olarak, filoyu geniletmek, uzun vadede corafi genilemeyi destekleyecektir. Ek 3'te gsterildii gibi, kamyonlara yaplan 2,2 milyon dolarlk toplam net yatrmn ve ek bakm, yakt, maa bordrosu ve 200.000 dolarlk envanterleri desteklemek iin iletme sermayesindeki artn toplam maliyet tasarrufu ve 770.000 dolarlk ek sat potansiyeli salamas bekleniyordu. sonraki yedi yl Ortaya kan IRR'nin yzde 7,8 olduu tahmin ediliyordu ve bu, verimlilik projelerinde gerekli minimum yzde 8'lik getirinin marjinal olarak altnda. Yneticilerden bazlar, bu projenin "genileme" yerine "verimlilik" olarak snflandrlmasnn daha uygun olup olmayacan merak ettiler.

2. Yeni Fabrika naat. Ian Gardner, Queensland Food Corp'un irket pazarnn gneydou blgesindeki yourt ve dondurma satlarnn Sidney retim ve paketleme tesisinin kapasitesini amak zere olduunu belirtti. u anda talebin bir ksm, irketin Avustralya'nn Darwin kentinde bulunan en yeni ve en verimli tesisinden yaplan sevkiyatlarla karlanyordu. Bununla birlikte, bu mesafe boyunca nakliye maliyetleri yksekti ve pazarlama abas teslimatla desteklenemediinde phesiz baz satlar kaybediliyordu. Gardner, Sidney ve Darwin fabrikalarnn ykn almak iin Queensland Food Corp'un pazarlama blgesinin u anki gney ucunda, ACT, Avustralya'da yeni bir retim ve paketleme tesisi kurulmasn nerdi.

Bu tesisin maliyeti 2.5 milyon $ olacak ve iletme sermayesi iin 500.000 $ gerektirecektir. 1,4 milyon $ deerindeki ekipman yedi ylda ve fabrika on ylda amorti edilecek. Sat ve amortismandaki art ve teslimat maliyetlerindeki d sayesinde, tesisin nmzdeki on yl iinde toplam 2,4 milyon $'a ulaan vergi sonras nakit ak ve yzde 11,3'lk bir IRR salamas bekleniyordu. Bu proje bir pazar geniletme olarak snflandrlr.

3. Mevcut Tesis Geniletme. Queensland Food Corp'un gneydou blgesindeki daha fazla retim kapasitesine ynelik ihtiyaca ek olarak, Cairns'teki fabrikas da tam kapasiteye ulamt. Bu durum, rutin ekipman bakmnn programlanmasn zorlatrm, bu da retim-programlama ve termin sorunlar yaratmtr. Bu tesis, Queensland Food Corp'un tm ielenmi su, maden suyu ve meyve sular hattn reten yksek dzeyde otomatikletirilmi iki tesisten biriydi. Cairn'in tesisi Northern Territory ve Queensland'e (ana pazar) tedarik salad.

Cairn'in tesislerinin kapasitesi, 1.0 milyon $ karlnda yzde 20 artrlabilir. Ekipman (700.000 $) yedi yl iinde ve fabrika on yl iinde kullanmdan kaldrlacaktr. Artan kapasitenin ylda 150.000 $'a kadar ek retimle sonulanmas ve yzde 11.2'lik bir IRR salamas bekleniyordu. Bu proje bir pazar geniletme olarak snflandrlr.

4. Yasz(!) Yunan Yourt/Dondurma Gelitirme/Giri. David D. Jones, Avrupa pazarndaki son gelimelerin, dk kalorili rnlere ynelik artan talebi tevik etmenin yan sra, gda reticileri iin nemli maliyet tasarruflar vaat ettiini belirtti. Buradaki zorluk, dier malzemeleri tamamlamak veya gelitirmek iin doru aromay yaratmakt. Dondurma reticileri iin zorluk, geleneksel yourt/dondurma kullanldnda elde edilenle ayn lezzetle sonulanacak bir denge yaratmakta yatyordu.

Tketici ve retim testlerinde umut verici sonular alan bir yourt hattn ticariletirmek iin 1,5 milyon $ gerekli olacakt. Bu maliyet, uzmanlam retim tesislerinin edinilmesi, iletme sermayesi ve ilk rn tantmnn maliyetini iermektedir. Genel IRR'nin yzde 17,3 olduu tahmin ediliyor.

Jones, teklifin, gerek sonular asndan olduka belirsiz olmasna ramen, mevcut pazar payn korumann bir yolu olarak grlebileceini, nk ayn aratrmay yapan dier yksek kaliteli dondurma reticilerinin bu rnleri piyasaya srebileceini vurgulad; HooRoo Cakes markas yasz hat tamazsa ve rakipleri tarsa, HooRoo Cakes markas zarar grebilir. Bu proje yatrmlarn yeni rn kategorisinde snflandrlacaktr.

5. Tesis Otomasyonu. Ian Gardner ayrca irketin alt eski tesisindeki retim hatlarnn otomasyonunu artrmak iin 1,4 milyon dolar talep etti. Sonu, hz boyunca iyiletirilecek ve kazalar, dklme ve retim kesintileri azaltlacaktr. irketin ina ettii son iki tesis, alanlarn herhangi bir ar kaldrma ihtiyacn ortadan kaldran konveyr sistemlerini ieriyordu. Sistemler alanlarn yaralanma olasln azaltt; irket, alt eski fabrikada, ar kaldrma srasnda meydana gelen kas yaralanmalar nedeniyle son iki ylda tesis bana ylda ortalama 75 kayp ii gnne maruz kalmt. Saat bana ortalama 14.00 $'lk bir saatlik cretle, ylda 150.000 $'dan fazla kayp kaybedildi ve daha ciddi yaralanma ve dava olasl her zaman vard. Proje iin ylda toplam 275.000 $'a ulaan toplam maliyet tasarrufu ve amortismann yzde 8,7'lik bir IRR salamas bekleniyordu. Bu proje verimlilik kategorisinde snflandrlacaktr.

6. Su Artma (4 tesis). Queensland Food Corp, Brisbane ve Darwin tesislerinde eitli taze meyveleri nceden ilemitir. lemenin ilk aamalarndan biri, kiri ve bcek ilalarn karmak iin meyvenin temizlenmesini ieriyordu. Kirli su basite kanalizasyona ve benzer adl nehirlere gnderildi. Srdrlebilirlik, evre, Su, Nfus ve Topluluklar Departmannn (Avustralya Hkmeti) son mevzuat, ok az miktarda zehirli kimyasal ieren tm atk sularn kaynaklarnda artlmas arsnda bulundu ve irketlere uymalar iin drt yl sre verdi. evre odakl bir proje olarak, bu teklif, proje ekiciliinin normal finansal testlerinin dnda kald. Ancak Gardner, atk su artma ekipmannn bugn 400.000 $'a satn alnabileceini kaydetti; ayn ekipmann, acil dnm zorunlu hale geldiinde drt yl iinde 1.0 milyon dolara mal olacan tahmin etti. Aradan geen sre iinde irket, Avustralya Hkmeti ve yerel dzenleyicilerin uyum sresini ksaltmas veya irketin kirlilik kaydnn kamuya aklanmas ve tketicinin gznde irketin imajn zedelemesi risklerini stlenecekti. Bu proje evre kategorisinde snflandrlacaktr.

7. Batda Pazar Genilemesi (Bat Blgesi) ve 8. Gneyde Pazar Genilemesi (Victoria). Mick Dell'Orco, irketin pazarn Bat Blgesi'ni ve gneyi (Victoria, Gney Avustralya ve Tazmanya) ierecek ekilde batya doru geniletmesini tavsiye ediyor. Corafi olarak dondurma ve muhtemelen yourt satlarn artrma zamannn geldiine inanyordu. irketin her iki yndeki genilemeleri ayn anda srdrebileceine dair teorisiydi, ancak pratikte Dell'Orco, sat ve datm organizasyonlarnn ayn anda her iki genilemeyi de srdrebileceinden pheliydi.

Her alternatif corafi genilemenin faydalar ve riskleri vard. irket gneye doru genilerse, donmu st rnlerine kar byk itah olan byk bir nfusa ulaabilir, ancak ayn zamanda yerel ve eyalet dondurma reticilerinin daha fazla rekabetiyle karlaabilir. Gneye doru genileme, en azndan balangta, ACT ve Yeni Gney Galler'deki tesisler tarafndan salanmaldr.

Batya bakldnda, Bat Blgesi'ndeki tketicilerin madencilik endstrisindeki patlama nedeniyle nemli bir satn alma gc var, ancak nfus gneye doru genileyen corafi alana gre nemli lde daha az. Batya genileme, tketici talebinin oluturulmasn ve Bat Blgesi'nde rn retecek gelecekteki fabrikalarn planlanmasn gerektirecektir. Batya genileme, Darwin tesislerinden demiryolu ve daha fazla yeniden datm kamyonu filosu ile salanmaldr.

Her teklif iin ilk maliyet, iletme sermayesi olarak 2 milyon dolard. Maliyetlerin byk ksmnn distribtrlklerin finansmann iermesi bekleniyordu, ancak on yllk tahmin sresi boyunca distribtrler alacaklar ve envanteri tama ykn kademeli olarak stleneceklerdi. Her iki genileme teklifi de uygun depo ve datm tesislerinin kiralanmasn stlendi. Vergi sonras nakit aknn gneye doru genileme iin 3,75 milyon dolar ve batya doru genileme iin 2,75 milyon dolar olmas bekleniyordu. Dell'Orco, gneye doru genilemenin daha yksek olas bir IRR anlamna geldiine, ancak batya doru hareket etmenin daha az riskli bir teklif olduuna dikkat ekti. ngrlen IRR'ler, srasyla gneye ve batya doru genileme iin yzde 21,4 ve yzde 18,8 idi. Bu projeler yeni pazar kategorisinde snflandrlacaktr.

9. Attrmalk Yiyecek Gelitirme/Giri. David D. Jones, irketin Darwin tesisindeki fazla kapasiteyi, Northern Territory'de test amal pazarlanacak kuru meyvelerden oluan bir dizi attrmalk yiyecek retmek iin kullanmasn nerdi. HooRoo markasnn bu alandaki gcne ve attrmalk yiyecek retimine genileyen dier yiyecek ve iecek irketlerinin baarsna dikkat ekti. Ayrca, irketin salkl, kaliteli rnler konusundaki itibarnn bir dizi kuru meyve ile artacan ve yeni rnle bu ismin ilikilendirilmesinin muhtemelen salk bilincine sahip tketiciler arasnda irketin dier rnlerinin satlarnn artmasna bile yol aacan savundu.

Bu proje iin ekipman ve iletme sermayesi yatrmlarnn srasyla toplam 1.5 milyon $ ve 300.000 $ olmas bekleniyordu. Ekipman yedi ylda amortismana tabi tutulur. Test pazarnn baarl olduu varsaylrsa, projeden elde edilen nakit aklar, dier stratejik konumlardaki fabrika geniletmelerini destekleyebilir. IRR'nin, yeni rn projeleri iin gerekli olan IRR'nin (yzde 12) olduka zerinde, yzde 20,5 olmas bekleniyordu.

10. Bilgisayar Tabanl Envanter Kontrol Sistemi. Wayne Ramsey, saha sat temsilcilerini, distribtrleri, srcleri, depolar ve muhtemelen perakendecileri birbirine balayacak son teknoloji bilgisayar tabanl bir envanter kontrol sistemi iin yl boyunca baarszlkla bastrmt. Byle bir sistemin faydalar, sipari verme ve sipari ilemedeki gecikmeleri ksaltmak, envanterin daha iyi kontrol edilmesi, bozulmann azaltlmas ve mteri seviyesindeki talep deiikliklerinin daha hzl tannmas olacaktr. Ramsey, mtevaz ve olduka byk miktarlar arasnda deiebilecei iin bu faydalar lmek konusunda isteksizdi. Bu yl, proje iin bir i gerekesinin paras olarak bir nakit ak tahmini sundu. Sistem iin 1.2 milyon $' lk bir balang harcamas, ardndan gelecek yl yardmc ekipman iin 300.000 $' lk harcama. Giriler, amortisman vergisi kalkanlarn, vergi kredilerini, depolamadaki maliyet dlerini ve azalan envanteri yanstyordu. Bu faydalarn yalnzca yl sreceini tahmin etti. Buna ramen, projenin IRR'sinin yzde 16,2 olduu tahmin ediliyor. Bu proje verimlilik kategorisinde snflandrlacaktr.

11. Bundaberg Romu Alm. Anthony Mitchel, irketin olgunlam ana iinin tesine gemek amacyla, ancak bunu irketin marka ynetimi becerilerinden yararlanacak bir ekilde yapmak iin eitlendirici satn almalar yapmay savunmutu. Genel olarak paketlenmi tketim mallar alannda alt olas ilgili sektr aratrm ve gelecek vaat eden kk bir likr reticisi olan Bundaberg Rum'un gerek byme ve ayn zamanda markalama yoluyla pazar korumas iin allmadk frsatlar sunduunu belirlemitir. Bundaberg Rum'u kkl bir likr markas olarak, Queensland, Bundaberg'de bulunan Avustralya'nn nde gelen zel rom reticisi olarak tanmlamt.

Teklif pahalyd: irketi satn almak iin 1,5 milyon dolar ve ayn anda datm yeni corafi pazarlara geniletirken irketin tesislerini tamamen yenilemek iin 2,5 milyon dolar. Beklenen getiriler yksekti: vergi sonras nakit aklarnn 13,4 milyon dolar olmas ve yzde 28,7'lik bir IRR salamas bekleniyordu. Bu proje, tekliflerin yeni rn kategorisinde snflandrlacaktr.

zm

Ynetim komitesinin her yesinin, Queensland Food Corp'un 8.0 milyon $'lk sermaye btesinin tahsisi iin bir neri sunmak ve savunmak zere hazrlanan toplantya gelmesi bekleniyordu. Ek 3, serbest nakit aklar ve yatrm performans kriterleri asndan eitli projeleri zetlemektedir.

Ek 5 Serbest Nakit Ak ve nerilen Projelerin Analizi (Not 1) (milyon $ AUD)

Proje

1.

Datm Kamyonu Filosu Deiimi/ Geniletilmesi

(Not 3)

2.

Yeni Tesis naat

3.

Mevcut Tesis Geniletme

4.

Yourt/ Dondurma Gelitirme/ Giri

5.

Fabrika Otomasyonu

7.

Pazar Genilemesi (Bat Blgesi)

8

Pazar Geniletme Gney (Victoria)

9

Attrmalk Yiyecek Gelitirme/Giri

10

Bilgisayar Tabanl Stok Kontrol Sistemi

11

Bundaberg Rom Alm (Not 5)

Yatrm

Mlk

2.0

2.5

1

1.5

1.4

0

0

1.5

1.5

3.0

letme Sermayesi

0.20

0.50

0

0

0

2.0

2.0

0.30

0

1.0

Yl

Beklenen Serbest Nakit Ak (Not 4)

0

-1.14

-3.0

-1.0

-0.50

-1.4

-2.0

-2.0

-1.8

-1.2

-1.5

1

-0.79

0.20

0,125

-0.50

0,275

0,35

0.3

0.3

0,55

-2.0

2

0.30

0.50

0,150

-0.50

0,275

0.4

0,35

0.4

0,55

0.50

3

0,35

0,55

0,175

0.3

0,275

0.45

0.4

0.45

0.50

0.90

4

0.40

0.60

0.20

0.3

0,275

0,5

0.45

0.50

1.1

5

0.45

0,63

0,225

0.4

0,275

0,55

0,5

0.50

1.3

6

0.50

0,65

0,25

0.45

0,275

0.6

0,55

0.50

1.5

7

0.70

0,675

0,15

0,5

0,275

0,65

0.6

0.50

1.7

8

0.50

0,15

0,55

0.7

0,65

0.50

1.9

9

0,53

0,15

0.6

0,75

0.7

0.50

2.1

10

0,55

0,15

0,65

0.8

0,75

0.50

5.9

ndirimsiz Tutar

0,77

2.375

0,725

2.25

0,525

3,75

3.25

2,85

0.4

13.4

Geri deme (Yl)

6

6

6

7

6

5

6

5

3

5

Kabul Edilen Maksimum Geri deme

4

6

5

5

4

6

6

6

4

6

IRR

%7,8

%11,3

%11,2

%17,3

%8,7

%21,4

%18,8

%20,5

%16,2

%28,7

Minimum Kabul Edilen ROR

%8.0

%10.0

%10.0

%12.0

%8.0

%12.0

%12.0

%12.0

%8.0

%12.0

Corp WAAC'ta NBD (%10,5)

-0,192

0,099

0,028

0,521

-0,087

1.199

0.900

0,895

0,116

4.79

Minimum ROR'da NPV

-0,013

0,187

0,055

0,388

0,032

0,990

0,071

0,731

0,178

4.143

Edeer Emeklilik (Not 2)

-0,002

0,030

0,009

0,069

0,006

0,175

0,125

0,129

0,069

0,733

1Proje No 6 dahil deildir

2Edeer Yllk Gelir, o proje iin gereken minimum getiri orannda bir NPV salayan 10 yl boyunca eit deme dzeyidir. iin dzeltir

eitli projeler arasndaki sre farkllklar. EA'ya dayal projeleri sralarken, daha byk yllk gelirler, daha kk yllk gelirlerden daha fazla yatrmc zenginlii yaratr.

3Balangta ve 1. yln sonunda harcanan 1,1 milyon dolar yanstr

4Serbest nakit ak = artan kar veya vergi sonras maliyet tasarrufu + amortisman duran varlklara yatrm

5 Birinci ylda 1,5 milyon dolar, ikinci ylda 2,0 milyon dolar ve nc ylda 0,5 milyon dolar harcanacakt.

Vaka almas Sorular 1. Mali Analiz: a. Ek 3'te gsterilenlerden hangi NPV kullanlmaldr? Neden? B. Ek 3'te sunulan tm NPV formlarn kullanarak projeleri sralayn. C. Atk su artma projesi bir i yapma maliyeti olduu iin NBD'si yoktur. Atk su projesini deerlendirmenin bir yolunu nerin. D. Mali analizi kullanarak finanse edilecek veya edilmeyecek projeleri listeleyin (listenize Proje 6'y ekleyin) bilgi, A. Projeleri deerlendirmek ve semek iin bir puanlama modeli kullann (s. 45-47, Kloppenborg): i. Olas kriterleri listeleyin ve tanmlayn ii. Zorunlu olan kriterleri listeleyin ve tanmlayn (rn. tarama) kriterleri iii. Bir AHP ilemi kullanarak kalan kriterleri arlklandrn b. Blm 2a, ii'de hangi projeler ele alnd? C. Kalan projeleri grup analizine gre sralayn. 3. Mali analiz (Soru 1) ve arlkl puanlama modeli (Soru 2) yaklam arasnda sonular farkl myd? Evet ise, neden?

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

Fundamentals Of Oil And Gas Accounting

Authors: Charlotte J. Wright, Rebecca A. Gallun

5th Edition

1593701373, 978-1593701376

More Books

Students also viewed these Accounting questions

Question

3. Experiment with cooperative learning activities.

Answered: 1 week ago