Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Alabama, Brewton'da bulunan Bronson Shrimp Farms, ham karidesi iki rn halinde ileyen bir leme Departmanna sahiptir: Basz karides Soyulmu ve kabuu karlm karides Bronson ksa

Alabama, Brewton'da bulunan Bronson Shrimp Farms, ham karidesi iki rn halinde ileyen bir leme Departmanna sahiptir:

Basz karides

Soyulmu ve kabuu karlm karides

Bronson ksa sre nce iki sipari iin teklif verdi (1) bir gemi seyahati iin basz karides ve (2) bir restoran zinciri iin soyulmu ve kabuu karlm karides. Bronson ilk teklifi kazand ancak ikinciyi kaybetti. retim ve sat mdrleri zgn. Bronson'un son teknoloji ekipmannn irkete soyulmu ve tanmlanm pazarda bir avantaj salamas gerektiine inanyorlar. Sonu olarak, retim mdrleri kendi rn maliyet kaytlarn tutmaya balyor. Bronson, hem retim srecini hem de maliyetlendirme sistemini yeniden inceliyor. Mevcut maliyetlendirme sistemi 1991'den beri yrrlktedir. Tm dolayl maliyetleri direkt iilik saatlerine gre datr. Bronson, faaliyete dayal maliyetlemeyi benimsemeyi dnyor. Denetleyici Heather Barefield ve retim yneticilerinden oluan bir ekip bir n alma gerekletirdi. Ekip, 2014 iin leme Departman iin aadaki tahmini dolayl maliyetler ve tahsisat temelleriyle birlikte alt faaliyet belirledi:

Aktivite

Tahmini Toplam Faaliyet Maliyeti

Tahsis Taban

retim srecinin yeniden tasarlanmas (sre ve ekipman deitirme maliyeti)

5.000 $

Tasarm deiiklii says

retim izelgeleme (retim planlayc maa)

6.000

parti says

Soutma (buzdolaplarnda amortisman)

1.500

Paunt cinsinden arlk

leme (yardmc hizmetler ve ekipman zerindeki amortisman

19.200

kesim says

Paketleme (dolayl iilik ve ekipman amortisman)

1.425

Akta kalan yzeyin fit kp

Sipari doldurma (sipari alanlarn ve sevkyat grevlilerinin cretleri)

7.000

Sat siparii says

Tm departman iin toplam dolayl maliyetler

40.125

i karides soutulur ve sonra kesilir. Basz karides iin alanlar kafalar karr ve ardndan karidesleri durular. Soyulmu ve kabuu karlm karidesler iin, basz karidesler ayrca ilenir, kabuklar karlr ve kabuklar karlmak zere srtlar yarlr. Hem basz karides hem de soyulmu ve ayklanm karides kpk tepsilerde paketlenir ve stre film ile kaplanr. Sipari doldurma personeli, soyulmu ve kabuu karlm karidesin yan sra basz karides siparilerini bir araya getirir.

Barefield, Bronson'un 2014 ylnda 10.000 paket basz karides ve 50.000 paket soyulmu ve kabuu karlm karides reteceini tahmin ediyor. ki rn, paket bana aadaki maliyet ve faaliyetlere tabidir

Paket bana maliyet ve faaliyetler

Basz karides

Soyulmu ve kabuu karlm karides

Karides

3,50 dolar

4,50 dolar

Kpk Tepsiler

0,05 $

0,05 $

Shrink ambalaj

0,05 $

0,02 $

kesim says

1 kesim

3 kesim

Akta kalan yzeyin fit kp

1 fit kp

0,75 fit kp

Arlk

2,5 pound

1 pound

Direkt iilik saatleri

0,01 saat

0,05 saat

Bronson dorudan alanlara saat bana 20 dolar dyor. Barefield, her rn hattnn ayrca aadaki toplam kaynaklar gerektireceini tahmin ediyor:

Basz karides (10.000 paketin tm iin)

Soyulmu ve kabuu karlm karides (50.000 paketin tamam iin)

Tasarm deiiklikleri

1 deiiklik

4 deiiklik

partiler

40 parti

20 parti

Sat siparileri

90 sipari

110 sipari

1. Tek dolayl maliyet tahsisi tabanl (direkt iilik saatleri) orijinal maliyetlendirme sistemini kullanarak, basz karides ve ardndan soyulmu ve kabuu karlm karides iin paket bana toplam btelenmi maliyeti hesaplayn. ki ondalk basamaa yuvarlayn. (pucu: lk olarak, nceden belirlenmi genel gider tahsis orann hesaplayn. Ardndan, her rn iin paket bana toplam btelenmi maliyeti hesaplayn.

2. Basz karides ve ardndan soyulmu ve damarl karides iin paket bana toplam btelenen maliyeti iki ondalk basamaa yuvarlayarak yeniden hesaplamak iin faaliyete dayal maliyetlemeyi kullann. ( pucu : lk olarak, her faaliyet iin nceden belirlenmi genel gider tahsis orann hesaplayn. Ardndan, (a) tm basz karides rn hatt ve (b) tm soyulmu ve kabuu karlm karides rn hatt iin toplam dolayl maliyeti hesaplayn. Ardndan, dolayl maliyeti hesaplayn Her rn iin paket bana. Son olarak, her rn iin paket bana toplam maliyeti hesaplayn)

3. Bronson CEO'su Gary Pololu'ya ABC almasnn sonularn aklayan bir not yazn. ABC sistemi tarafndan bildirilen maliyetleri orijinal sistem tarafndan bildirilen maliyetlerle karlatrn. ABC sisteminin maliyetleri basz karidese mi yoksa soyulmu ve kabuu karlm karidese mi kaydrdna dikkat ekin ve nedenini aklayn.

Son olarak, Pololu'nun orijinal sistemden mi yoksa yeni ABC sisteminden mi maliyet verilerini kullanarak karar verirken daha rahat hissetmesi gerektiini aklayn.

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

Accounting for Governmental and Nonprofit Entities

Authors: Earl R. Wilson, Jacqueline L Reck, Susan C Kattelus

15th Edition

978-0256168723, 77388720, 256168725, 9780077388720, 978-007337960

More Books

Students also viewed these Accounting questions