Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Fallbeskrivning, Mona - neuroleptika Fr personer med terkommande psykoser, som Mona som har diagnosen schizofreni, kan livslng lkemedelsbehandling vara ndvndig. Mona har medicinerat lnge med

Fallbeskrivning, Mona - neuroleptika Fr personer med terkommande psykoser, som Mona som har diagnosen schizofreni, kan livslng lkemedelsbehandling vara ndvndig. Mona har medicinerat lnge med neuroleptika - antipsykotiska lkemedel. Det r en typ av lkemedel som blockerar hjrnans upptagning av dopamin och s lindrar de psykotiska symptomen, det vill sga hallucinationerna och vanfrestllningarna.

Tyvrr r neuroleptika lkemedel som har mnga besvrliga biverkningar. Det gr att mnga slutar att ta dem, vilket kar risken fr att personen ska insjukna igen. En annan svrighet r att psykossjukdomen kan gra det svrt fr personen att komma ihg att upprtthlla medicineringen, eller att tilltagande paranoida symptom kan gra att personen r rdd fr att ta lkemedlen. Vilket ju var vad som hnde Mona nr hon blev akut sjuk.

I Monas fall minskar lkemedlen rsthallucinationerna och de paranoida vanfrestllningarna. Hon har medicinerat lnge och har stllts in p en lg dos som minimerar biverkningarna. P det hela taget fungerar hennes medicinering bra, s lnge hon upprtthller den. Nr Mona vrdades p heldygnsavdelningen, fick hon depotinjektioner. Det betyder att lkemedlet aktiveras gradvis, s att en dos varar under en lngre period. Eftersom Mona fortfarande uttrycker lite oro kring medicineringen, har beslutet om LPT konverterats till PT, det vill sga ppen psykiatrisk tvngsvrd.

PT blir aktuellt nr en person inte lngre bedms behva heldygnsvrd, men fortfarande motstter sig vissa ndvndiga behandlingsinsatser. I Monas fall betyder det att hon mste ta emot depotinjektioner och att hon mste slppa in sina boendestdjare och det mobila teamet och ta emot deras hjlp.

Precis som med den vanliga formen av LPT, r mlet att PT:n ska upphra s snart som det r mjligt. Det vill sga, s snart som Mona sjlv ser sitt behov av vrd och omsorg och tackar ja till det.

Ls p om samsjuklighet med missbruk och tnk dig att Mona frutom sina diagnoser ocks hade ett drogmissbruk. Hur skulle det pverka hennes behandling? Vilken behandling skulle hon behva fr att bli fri frn missbruket? Svaret mste vara minst 200 ord

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access with AI-Powered Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

Business Statistics A Decision Making Approach

Authors: David F. Groebner, Patrick W. Shannon, Phillip C. Fry

9th Edition

013302184X, 978-0133021844

Students also viewed these Psychology questions

Question

what is the Financial Accounting Standards Board

Answered: 1 week ago