Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Johnston Chemical Company, ok eitli endstriyel kimyasallar ve yaptrclar retmektedir. Hammaddesinin ounu dier kimya irketlerinden toplu olarak satn alyor. Bir kimyasal olan T-Bar, Johnston'n kendi

Johnston Chemical Company, ok eitli endstriyel kimyasallar ve yaptrclar retmektedir. Hammaddesinin ounu dier kimya irketlerinden toplu olarak satn alyor. Bir kimyasal olan T-Bar, Johnston'n kendi fabrikalarndan birinde hazrlanr. T-Bar, dier Johnston tesislerine belirli bir dahili fiyat zerinden gnderilir.

Johnston yaptrc tesisi ayda 10.000 varil T-Bar'a ihtiya duyuyor ve bunu varil bana 150 $ karlnda bir d tedarikiden satn alabiliyor. Johnston'n T-Bar nitesi ayda 20.000 varil kapasiteye sahip ve u anda bu miktar varil bana 165 dolardan d alclara satyor. 165$'lk T-Bar birim fiyat ile d firmann 150$'lk T-Bar fiyat arasndaki fark sadece ksa vadeli fiyatlandrma stratejisinden kaynaklanmaktadr; malzemeler kalite ve ilevsellik asndan edeerdir. T-Bar nitesinin sat maliyeti varil bana 5$ ve deiken retim maliyeti varil bana 90$'dr.

Birka yl boyunca Johnston Chemical Company'nin her birimi, kr ve yatrm getirisi temelinde bamsz olarak deerlendirildi. st ynetim, tm kararlar iin sorumluluu ve yetkiyi merkezden datan bir politikadan etkili sonular elde etmek iin alyordu. Bununla birlikte, hedef uyumu da irket'in zerinde durduu nemli bir nceliktir.

Tannm bir niversiteden yeni MBA mezunu olan Diman Fong, yaptrc fabrikas biriminin mdr olarak atand ve transfer fiyatlandrmas ve i satn alma konularnda deneyimsiz. Tavsiye iin bir ynetim danman olarak size geldi.

Vaka Analizi iin nerilen Hususlar:

Yaad aksilii detaylandrmadan ve ona rehberlik etmeden nce, onu sorunu zmeye ynlendirmek iin aadaki sorular sormanz ve yantn almanz gerekir.

Dardan tedariki var m? Deilse, transfer fiyat ne olur?

Satcnn deiken maliyeti piyasa fiyatndan daha m dk?

Sat birimi tam kapasite ile alyor mu? (toplam 20 puan)

(A) Yukarda verilen rakamlarla, Diman'a yaptrc tesisi biriminin T-Bar' irket iinden mi yoksa irket dndan m satn almas gerektiini tavsiye etmek iin referans olarak baz ayrntlar zerinde aln. Diman'n yeni olduu gz nne alndnda, karar byk olaslkla bir btn olarak irket asndan balayacaktr. (20 puan)

(B) T-Bar nitesi ile grrken en uygun transfer fiyat nedir? (20 puan)

(C) T-Bar biriminin hem i hem de d satlar karlama kapasitesi ayda 30.000 varil olsayd, durum ne olurdu? (20 puan)

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

Accounting concepts and applications

Authors: Albrecht Stice, Stice Swain

11th Edition

978-0538750196, 538745487, 538750197, 978-0538745482

More Books

Students also viewed these Accounting questions