Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Mizan Tespiti, Dijitalle tirilmesi ve Bilgi kar m : Mizan Tespiti Fo a , mizan n di er finansal dok manlardan ayr lmas ve tespiti

Mizan Tespiti, Dijitalletirilmesi ve Bilgi karm: Mizan Tespiti
Foa, mizann dier finansal dokmanlardan ayrlmas ve tespiti iin makine renmesi tekniklerinden yararlanlarak snflandryor. Mizan sisteme yklendikten sonra, bunun mizan m deil mi kontrolleri yaplyor, Bankadaki dokman ynetim sisteminde snflandrlyor. Daha sonra makine renmesi yntemleriyle, toplam bor-toplam alacak kalem kodlar ve hesap aklamas kolonlarn okunuyor. Mizann 3 haneli tepe kalemleri ve altndaki tm krlmlar ve bu krlmlar altndaki tm parametreleri okunarak bilgi karm yaplr.
Mizann dier finansal dokmanlardan ayrtrlmas iin mizana has znitelikler tespit ediliyor, bunlar:
Dokmann Bulunduu Sayfann smi
Dokmann erdii Kayt Says
Dokmanda Yer Alan lk Numerik Kolonun Pozisyonu
Dokmann erdii Numerik Kolon Says
Dokmann ierdii Kritik Mizan Kalemlerinin Says
Mizan Tespiti, Dijitalletirilmesi ve Bilgi karm: Mizan Dijitalletirilmesi
Mizan dokmanlar makine renmesi teknikleri kullanlarak tespit edilebilir ve okunabilir duruma geldikten sonra, finansal analiz ve sat aksiyonlarnda kullanlmak zere eitli bilgi karmlar yaplr. Bu bilgiler sayesinde bir mevduatn hangi bankada tutulduu veya bir ekin hangi banka araclyla tahsil edilecei gibi bilgiler banka adzelinde detaylandrlabilir.
rnein; 102 Bankalar kalemi neredeyse her mizanda vardr ve mterinin mevduatlarnn kaytland kalemlerdir. Burada mterinin hangi bankada ne kadar mevduat var, mevduatn para cinsi nedir, bu bilgileri Foa uygulamaskaryor. Bankann ad ykb de yazsa yapkredi de yazsa nasl yazarsa yazsn, her irketin muhasebecisinin muhasebe tutuekli, ksaltmalar tutueklini birbirinden farkl, nasl yazarsa yazsn bunun ykb olduunu anlyor, doal dil ileme bu noktada yardmc oluyor. Banka isimleri gerek metinlerin ksa olmas, gerek mizann serbest format, gerekse insan hatalar ve ksaltma eiliminden trok farkl biimlerde gelebilir.
Finansal Analiz
Finansal analiz en temelinde bilano zerindeki makyajlamalarn ortadan kaldrlmasdr. Analistler firmalarn bilano ve gelir tablolarzerinde baz dzeltme (aktarma ve arndrma) ilemleri yapmaktadrlar. Mterinin mizan/bilanosunu topladktan sonra finansal analiz yaplabilir. Mterinin daha fazla kredi limiti tahsis edebilmesi iin, bilano zerinde finansal analiz yapabilmek iin istihbarat verilerine ihtiya var. Bunlar yaparken KKB, TCMB memzu verilerinden yararlanlmaktadr. Dzeltme ilemleri yaplarak mali tablo ve gerek durum uyumu salandnda, analiz sonular daha salkl olacaktr. Bunun sonucunda, karar alclarn analiz sonularna dayanarak hatal seimler yapmas ve olas maddi kayplar yaanmas engellenebilecektir.
Foa Uygulamasnn Salad Faydalar
1. Tedarik Zincirinin karlmas
Tm irketlerin mizanlarirket eletirmesi sayesinde zincirleme zmlenebilir.
2. Satta Derinleme ve apraz Sat
Mizandan okunan tekilletirilmi banka kredileri, mevduatlar, ek bilgileri sayesinde yeni sat frsatlar yakalanabilir.
3. Yeni Mteri Kazanm
Mizandan okunan alc ve satclarn mteri veri taban ile eletirilmesi sayesinde, mteriniz olmayan firmalar tespit edilerek, yeni mteri kazanm frsatlar elde edilebilir.
4. Finansal Analiz Otomasyonu
Manuel gerekletirilen finansal analiz ilemleri Foa servislerinin bankaclk uygulamalarna entegrasyonu sayesinde dijitalletirilebilir, operasyonel verimlilik salanabilir.
EKLER
rne

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

Relational Database Technology

Authors: Suad Alagic

1st Edition

354096276X, 978-3540962762

More Books

Students also viewed these Databases questions