Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Sharpton Fabricators Corporation, otomotiv endstrisi iin eitli paralar retmektedir. irket, dorudan iilik-saatlerine dayal fabrika apnda nceden belirlenmi bir genel gider oranna sahip bir i emri

Sharpton Fabricators Corporation, otomotiv endstrisi iin eitli paralar retmektedir. irket, dorudan iilik-saatlerine dayal fabrika apnda nceden belirlenmi bir genel gider oranna sahip bir i emri maliyetlendirme sistemi kullanyor. 10 Aralk 2015'te, irketin denetleyicisi 2016 iin nceden belirlenmi genel gider oranna ilikin bir n tahmin yapt. Yeni oran, 2.695.000 $'lk tahmini toplam genel retim maliyetine ve 2016 iin tahmini 63.000 dorudan alma saatine dayanyordu:

nceden belirlenmi genel gider oran = 2.695.000 $
63.000 saat

= Direkt alma saati bana 42,78 ABD dolar

nceden belirlenen bu yeni genel gider oran, 11 Aralk'ta yaplan bir toplantda st dzey yneticilere iletildi. Oran, 2015 ylnda kullanlan genel gider orannn birka kuru yaknnda olduu iin herhangi bir yoruma neden olmad. Toplantda tartlan konulardan biri Central Robotics tarafndan yaplm otomatik bir freze makinesi satn almak iin retim mdr tarafndan bir teklifti. Sharpton Fabricators'n bakan Kevin Reynolds, teklifi grmek zere Central Robotics'in blgesel sat temsilcisiyle grmeyi kabul etti.

Toplantnn ertesi gn Bay Reynolds, Central Robotics'in sat temsilcisi Jay Warner ile bir araya geldi. Aadaki tartma gerekleti:

Reynolds: retim mdrmz Larry Winter, otomatik bir freze makinesi kurmakla ilgilendii iin sizinle grmemi istedi. Akas ben pheliyim. Bana bunun Larry'nin adamlarnn oynayabilecei baka bir pahal oyuncak olmadn gstermen gerekecek.

Warner: Bu ok zor olmamal Bay Reynolds. Otomatik freze makinesinin nemli avantaj vardr. lk olarak, kullandnz manuel yntemlerden ok daha hzldr. Mevcut freze makinelerinizden saatte yaklak iki kat daha fazla para ileyebilir. kincisi, ok daha esnektir. Baz n programlama maliyetleri vardr, ancak bunlar bir kez gerekletikten sonra, standart ilemler iin makinelerde neredeyse hi kurulum gerekmez. Siz sadece standart ilemin kodunu girin, makinenin hunisine hammadde ykleyin ve makine gerisini halleder.

Reynolds: Evet, peki ya maliyet? Deirmen alannda iki kat kapasite olmas bize pek bir fayda salamayacaktr. O merkez zaten ou zaman atl durumda.

Warner: Oraya gidiyordum. Otomatik freze makinesinin nc avantaj daha dk maliyettir. Larry Winters ve ben mevcut operasyonlarnz inceledik ve otomatik ekipmann ylda yaklak 9.300 dorudan alma saatine olan ihtiyac ortadan kaldracan tahmin ettik. Saat ba direkt iilik maliyetiniz nedir?

Reynolds: Deirmencilik alanndaki cret oran saatte ortalama 11 dolardr. Yan haklar, bu rakam saatte yaklak 20 ABD dolarna karr.

Warner: Genel giderlerinizi unutmayn.

Reynolds: Gelecek yl genel gider oran saatte yaklak 38 dolar olacak.

Warner: Yani, yan demeler ve genel giderler dahil, dorudan alma saati bana maliyet yaklak 58 dolar.

Reynolds: Doru.

Warner: Ylda 9.300 dorudan alma saati tasarruf ettiiniz iin, maliyet tasarrufu ylda yaklak 539.400 ABD dolar olacaktr.

Reynolds: Bu olduka etkileyici, ama bu ekipman vermiyorsun, deil mi?

Warner: Kiralama ve dorudan satn alma dahil olmak zere eitli seenekler mevcuttur. Sadece karlatrma amacyla, 60 aylk kiralama planmz ylda sadece 311.000 $ deme gerektirecektir.

Reynolds: Satld! Ekipman ne zaman kurabilirsiniz?

Bu toplantdan ksa bir sre sonra Bay Reynolds, Noel tatili dneminde kurulacak olan yeni ekipmann kiralanmas kararn irketin kontrolrne bildirdi. Kontrolr, bu kararn 2016 yl iin nceden belirlenmi genel gider orannn yeniden hesaplanmasn gerektireceini fark etti nk karar, yl iin hem genel retim giderlerini hem de dorudan alma saatlerini etkileyecekti. Central Robotics'in hem retim mdr hem de sat temsilcisiyle grtkten sonra kontrolr, yllk 311.000 $'lk kiralama maliyetine ek olarak, yeni makinenin ayn zamanda vasfl bir teknisyen/programc gerektireceini ve bunun da 10000 $'a ie alnmas gerektiini kefetti. Ekipmann bakm ve programlanmas iin ylda 56.000 $. Bu maliyetlerin her ikisi de fabrika genel giderlerine dahil edilecektir. Neredeyse tamamen sabit olan toplam genel retim maliyetinde baka deiiklik olmayacaktr. Denetleyici, yeni makinenin yl iin balangta planlanan seviyelerden 9.300 dorudan alma-saati azalmayla sonulanacan varsaymtr.

2016 yl iin revize edilmi nceden belirlenmi genel gider oran, irketin st dzey yneticileri arasnda datldnda, byk bir endie yaand.

Gerekli:

1. Yeni nceden belirlenmi genel gider orann grdkten sonra, retim mdr 9.300 dorudan alma saatinin tamamn muhtemelen ortadan kaldramayacan kabul etti. Emekli olan veya iten ayrlan iileri deitirmeyerek indirimi gerekletirmeyi umuyordu ama bu mmkn olmayacakt. Sonu olarak, gerek i gc tasarrufu yalnzca yaklak 4.200 saat-bir ii olacaktr. Bu ek bilgiler gz nne alndnda, yllk maliyetlerdeki net art/azal hesaplayn. (nceden belirlenmi genel gider orann 2 ondalk basamaa yuvarlayn.)

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

Information Technology Audit Handbook

Authors: Doug Dayton

1st Edition

0136143148, 978-0136143147

More Books

Students also viewed these Accounting questions