Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Taylor markalar Sermaye Maliyeti veya Gerekli Getiri Oran Taylor Brands ynetimi, bir indirim oran seerken piman olmaktansa gvende olmak daha iyidir felsefesine sahiptir. u anda

Taylor markalar

Sermaye Maliyeti veya Gerekli Getiri Oran

Taylor Brands ynetimi, bir indirim oran seerken "piman olmaktansa gvende olmak daha iyidir" felsefesine sahiptir. u anda firma, birok irket yneticisinin makul olmayan bir ekilde yksek olduunu dnd ve aadaki zorluklara yol atn dnd yzde 30'luk bir oran kullanyor. lk olarak, deerli ve nemli olduu dnlen baz projeler, beklenen getirileri minimum yzde 30'a yakn, ancak yine de altnda olduu iin reddedilir. kincisi, yneticilerin gzde projelerini kabul ettirmek iin nakit ak projeksiyonlarnda ar iyimser olma eilimi vardr. ncs, orann en iyi ihtimalle keyfi olarak belirlendii ve en kt ihtimalle Taylor'n genel menajeri Trevor Unruh'un "apkadan kard" bir ey olduu duygusu var.

ROBERT BATI

Robert West, Taylor'n daha yeniliki ve dnceli yneticilerinden biridir. Birka yl nce, gda toptanclar endstrisinde -Taylor'n ana endstrisi- baarl bir firmann gda d rnlere doru genilemesi gerektiini doru bir ekilde alglamt. Kapsaml bir almann ardndan West, Taylor'a marketlere satt rn eitliliine hafif hrdavat ve kat tabak gibi rnleri eklemesini tavsiye etti. Bu strateji olduka iyi alt. Taylor'n mterileri, daha az satc ve faturayla ilgilendikleri iin bundan faydaland. Taylor mteri kazand (birou referanst) ve ayrca kamyon tama kapasitesini daha verimli kullanarak birim maliyetini drd.

West, iin mali ynne ilgi duymaya balad. Geen yl boyunca, kiisel izin sresini kullanarak ve masraflar kendisine ait olmak zere, sermaye maliyeti tahmini zerine iki seminere katld. Yeni edindii bu bilgiyi uygulamaya hevesliydi ve bir dizi tartmadan sonra Unruh, West'e "Taylor'n sermaye maliyetini belirlemesini ve bulgularnz hakknda resmi bir rapor hazrlamasn" syledi. Unruh iin mali ynne ok az ilgi gsterdii iin West'e bu byk bir darbe gibi geldi. Bununla birlikte, zel olarak kendisine Unruh'un "tm fikirden gerekten etkilenmedii ve skld; bunu yapmaya istekli olduunuzu bildii iin size bu projeyi verdi ve Unruh giriiminize hayran olduu" sylendi. West'e olduka ak bir ekilde "abalarnzdan hibir ey kmayaca" sylendi.

Balangta snk olan West, kapsaml bir deerlendirme yapmaya kararl hale geldi ve Unruh'u doru bir sermaye maliyeti elde etmenin nemi konusunda ikna edebileceinden emin oldu. "En azndan," diye dnd West, "sermaye maliyetimizin resmi bir aratrmas, bunun keyfi olarak belirlendii algsn ortadan kaldracaktr."

Tahmini yapmaya hazrlanrken West, katld seminerlerden birinden ald notlar gzden geirdi. (Ek 1'e bakn.) Gerekli zkaynak getirisini tahmin etmenin zellikle hassas olduunu vurgulayan eitmeni hatrlad; ve eitmen bu getiriyi lmek iin iki model vermesine ramen, "doru muhakemenin yerine geemeyeceini" vurgulad.

FNANSAL BLG

West ayrca analizle ilgili olduunu dnd baz finansal bilgiler de toplad. irketin yakn zamanda yzde 7'den bir banknot aldn ve irketin tahvillerinin balangta yzde 7'den ihra edildiini, ancak u anda yaklak yzde 8'lik bir vadeye kadar getiri ile iskontolu olarak satldn biliyor.

Taylor'n EPS'si son be ylda olduka etkileyici bir ekilde byd (bkz. Ek 3), ancak West, Unruh'un irketin kazanlarnn ounu yeniden yatrma yatrmay tercih ettiinden, bu dnem boyunca hisse bana nispeten sabit bir temett tevik ettiini biliyor. West, bunun devam edeceine inanmyor nk Unruh, byk hissedarlarn kazan artna paralel olarak temett art getirme basks altnda. Gemiteki EPS bymesinin srdrlmesi de olas deildir. lk olarak, bu dnemde endstrinin kendisi olaand bir refaha sahipti. kincisi, gemiteki bu bymenin bir ksm, firmann gda d kalemlere ynelmesinin bir sonucuydu ve bu frsatlar fiilen tkendi. ncs, birok irket alan Taylor'n biraz ansl olduunu dnyordu.

West, Taylor'n yzde 70'lik bir deme oran uygulayacan varsaymann makul olduuna karar verir; ne de olsa, yatrm frsatlar eskisi kadar bol olmadnda, kazanlarn byk bir ksmn elinde tutmann bir anlam yok. Ayrca, irketin birikmi karlardan ortalama yzde 12'lik bir getiri elde edeceini dnyor. deme ve iadeyle ilgili bu rakamlar "tahmin" olsa da West, Taylor'n yneticileri arasnda bu saylar iin destek bulmay baard.

ou finansal analist, sektrn ortalama riskli olduunu dnr ve aslnda Taylor iin beta tahminleri 0,8 ile 1,2 arasnda deiir. Ancak West, bu tahminlerin biraz yksek olduuna karar veriyor nk firma, irketin iletme kaldrac derecesini azaltacak retim tekniklerini deitirme srecinde.

Ve baka bir zorluk daha var. u anda Taylor'n sermaye yapsnda imtiyazl bir hisse senedi bulunmamaktadr. Ancak West, hisse bana fiyat ve temett henz belirlenmemi olsa da, nmzdeki birka ay iinde bir miktar ihra etme planlar olduunu biliyor. Ancak, Taylor'n rakibinin tercih ettii hisse senedi hakknda baz bilgileri var. (Ek 6'ya bakn.) Bu irketler Taylor'dan ok daha byktr ve daha eitlendirilmi bir rn hattna ve mteri tabanna sahip olduklar ve daha dk iletme kaldrac derecesine sahip olduklar iin (Taylor'n retim tekniklerindeki deiiklikten sonra bile) daha az riskli kabul edilirler. Ayrca aa yukar ayn sektrdeki firmalarn tercihli hisselerindeki getiri farknn 75 ila 100 baz puan olduunun da farknda.

West, "Biraz bilgim var," diye dnd. "Umarm Unruh'u etkileyecek bir rapor hazrlamak iin hepsini bir araya getirebilirim."

SERG 1

West'in Sermaye Maliyeti Seminerlerine likin Notlarndan Alntlar

1. Eitmen, sermaye maliyetinin, irket iin ortalama riskli sermaye bteleme projelerini deerlendirmek iin kullanlmas gereken gerekten gerekli getiri oran veya engel oran olduunu syledi. (Aslnda, "gerekli getiri oran" terimini, daha yaygn ama potansiyel olarak yanltc olan "sermaye maliyeti" terimine tercih eder.)

2. Sermaye maliyeti, her bir finansman kaynann gerekli getirisinin arlkl ortalamasdr. Teorik doruluk, bu arlklarn bor, z sermaye ve (varsa) imtiyazl hisse senedinin piyasa deerlerinde elde edilmesini gerektirir. Ancak eitmen, ou firmann defter deerlerini kullandn nk (1) daha kolay olduunu ve (2) piyasa deerlerinin byk lde deime eiliminde olduunu syledi.

3. Eitmen, 2. blmde aklanan arlklarn hesaplanmasnda, ak bir iade gerektirmeyen tm borlarn hari tutulmasn tavsiye etti. (Genellikle bu, bor hesaplar ve tahakkuklarn hari tutulmas anlamna gelir.)

4. Her bir finansman kaynann gerekli getirisi, mevcut piyasa koullarna dayal olmaldr.

5. Eitmen, yzdrme maliyetlerinin dikkate alnmamasn tavsiye etti. Teorik olarak yanl olsa da, bu ihmal hesaplamalar basitletirir ve tahmini nemli lde deitirmez.

SERG 2

eitli Yatrmlarn Yllk Getirilerinin Tarihsel Tahminleri: 1926-1992

Yatrm

(Aritmetik ortalama)

Ortalama Yllk Getiri (%)

adi hisse senetleri

12.1

Kk harf stoklar

17.1

Uzun vadeli devlet tahvilleri

4.9

Uzun vadeli irket tahvilleri

5.5

SERG 3

Taylor hakknda EPS ve DPS Bilgileri

Yl

EPS

Deitirmek (%)

DPS

Deitirmek (%)

1991

0,73 dolar

0,40 dolar

1992

0,82

12.3

0.40

0

1993

1.14

39.0

0.40

0

1994

1.85

62.3

0,41

2.5

1995

2.35

27.0

0,43

4.9

1996 (gnmz)

2.83

20.4

0.45

4.7

SERG 4

West Tarafndan Derlenen Finansal Bilgiler

hazine bonosu oran

%5,5

Uzun vadeli devlet tahvili oran

%7

Uzun vadeli kurumsal tahvil oran

%8

Taylor'n uzun vadeli borcunun cari yllk getirisi

%8

Taylor hissesindeki cari temett

0,45 dolar

Taylor'n hisse senedi fiyat aral, nceki yl

28-36

Son ksa vadeli kredi oran (not)

%7

Taylor'n vergi oran

%40

SERG 5

Defter Deerlerinde Taylor'n Mali Yaps ($000s)

denebilir hesaplar

45.000

denecek notlar

16.000

Tahakkuklar ve dier ksa vadeli ykmllkler

8.000

tahviller

89.000

Hisse senedi

58.000

Datlmam karlar

72.000

Toplam ykmllkler ve z sermaye

288.000

SERG 6

Taylor'n Rakiplerine likin Tercih Edilen Hisse Senedi Bilgileri

Firma

Orijinal fiyat

tercih edilen

Gncel Fiyat

tercih edilen

Kr pay

Sper Yiyecekler

50 dolar

40 dolar

3,00 $

Easton

41 dolar

31 dolar

2,25 dolar

Bat kaps

46 dolar

45 dolar

3,00 $

Ltfen Cevaplaynz 1, 2a, 2b, 4, 6, 7d, 9a, 9b, 10a, 10b

Soru 1

West, firmann iletme kaldrac derecesinin dt gereini gz nnde bulundurarak Taylor'n beta tahminlerini biraz aa doru ayarlamay planlyor. Byle bir ayarlama uygun grnyor mu? Aklamak.

soru 2

Gerekli z sermaye getirisi (zkaynak maliyeti), Ke, eitli ekillerde tahmin edilebilir.

(a) Risk primi yaklam kullanarak Ke'yi tahmin edin.

(c) Size gre Ke nedir? Seiminizi gerekelendirin.

Soru 4

Tercih edilen hisse senedi, tahvilden daha riskli bir yatrmdr. Yine de irketlerin, tahvil ihra ettiklerinden daha dk bir getiri ile imtiyazl hisse senedi ihra ettikleri bilinmektedir. Yatrmclarn rasyonel olduunu varsayarsak bu nasl olabilir?

Soru 6

z kaynak maliyeti ve imtiyazl hisse senedi maliyeti hakknda daha bilinli tahminler yapmak iin hangi ek bilgileri istersiniz?

Soru 7

(d) Taylor'n sermaye maliyetini veya gerekli getiriyi, bu piyasa deerlerinin ynetim tarafndan istenen finansman arlklaryla tutarl olduunu varsayarak tahmin edin. (Tercih edilen hisse senedini yok sayabilirsiniz.)

Soru 9

(a) Grne gre Taylor tarafndan kullanlan yzde 30'luk engel oran, gerek sermaye maliyetini veya gerekli getiri orann ayor. Bir irketin dier ynde hata yaptn ve gerek sermaye maliyetinden nemli lde daha dk bir engel oran setiini varsayalm. Bu ne gibi zorluklara neden olabilir?

(b) West, Taylor'n yksek sermaye maliyetinin yneticileri ar iyimser nakit ak tahminleri gelitirmeye tevik ettiine inanyor. Grne gre dnd gibi, daha doru bir sermaye maliyeti tahmini bu nyargy azaltacak m? Cevabn akla.

Soru 10

(a) West'in bulgularnn bir zetini st ynetime sunacan varsayalm. Tahminini veya Taylor'n gerekli getirisini (sermaye maliyeti) yzde XX, yzde XX.X veya yzde XX.XX olarak sunmasn tavsiye eder misiniz? Yani, eer varsa, tahminin nasl yuvarlanmasn nerirsiniz? (West'in abalarna kukuyla bakan Unruh tarafndan byk olaslkla iyice sorgulanacan unutmayn.)

(b) West'in sunumunda piyasa deerlerini veya defter deerlerini kullanmasn tavsiye eder misiniz? Tavsiyeni savun.

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

Entrepreneurial Finance And Accounting For High-Tech Companies

Authors: Frank J Fabozzi

1st Edition

0262336901, 9780262336901

More Books

Students also viewed these Finance questions

Question

What is another term for polymorphism?

Answered: 1 week ago

Question

2. Describe the process of developing a vision statement.

Answered: 1 week ago