Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Vaka almas: Kzl Ha iin Tedarik Zinciri Zorluklarnn Lojistii Bir insani yardm kuruluu olan Kzl Ha, Walmart veya Dell'inkini ok aan lojistik zorluklarla kar karyadr.

Vaka almas: Kzl Ha iin Tedarik Zinciri Zorluklarnn Lojistii

Bir insani yardm kuruluu olan Kzl Ha, Walmart veya Dell'inkini ok aan lojistik zorluklarla kar karyadr. Maliyetlerinin %80'e kadar lojistikte, dolaysyla tedarik zincirlerinde mkemmellii aramalar artc deil. Ancak operasyonlar belirsizlik ve aciliyetle dolu, bu nedenle ticari tedarik zincirleri iin geerli olan ilkelerin ou o kadar kolay uymuyor. Uluslararas Kzlha Kzlay Dernekleri Federasyonu (IFRC), 186 ayr Ulusal Dernekten oluan dnyann en byk insani yardm kuruluudur. 1998'de Mitch Kasrgas Honduras' vurduunda aka grld gibi, bylesine dank bir organizasyonu koordine etmek kolay bir baar deildir. IFRC, yardm abalarn organize etmekte ok yavat. Yardm, olaydan haftalar sonra, dier yardm kurulular zaten sahada olduktan ok sonra kurbanlara ulamaya balad. Bu cansz performans, balarn dolarlarnn iyi harcanp harcanmadn ve IFRC'nin afetlere verimli ve uygun maliyetli bir ekilde yant verebilecek birinci snf bir tedarik zincirini ynetip ynetemeyeceini merak etmesine neden oldu.

IFRC'nin Tedarik Zincirinin ilk versiyonu IFRC'nin hantal tedarik zinciri, svire'nin Cenevre kentindeki genel merkezinde merkezi olarak ynetiliyordu. Ne zaman bir felaket olsa, Cenevre'den bir ekip gidip hasar deerlendiriyor ve neye ihtiya duyulduunu ve nerede olduunu aklayan Yardm Seferberlik Tablosunu oluturmak iin bilgileri geri gnderiyordu. adrlar, battaniyeler, yiyecek, su, tbbi malzemeler ve daha binlerce eya masann zerinde olabilir. Veriler daha sonra tedarikilere, ayr Ulusal Derneklere ve ayrca balara gnderilerek herkesin yardm malzemelerini nereye gndereceini bilmesini salar. Bu acenteler daha sonra mallar IFRC'nin afet blgesine yakn acil durum birimlerine gndererek gmrk ilemleri, envanter, depolama ve dier lojistik grevleri stlenirdi. Daha sonra acil durum birimleri, malzemeleri yararlanclara ulatran yerel ortaklara datacakt. Bu merkezi tedarik zinciri modeli, zellikle zayf bilgi ak ve kimin neyi gnderdiine ilikin effafln olmamas nedeniyle kt bir ekilde tkezledi. Afet taraf battaniyeler ve adrlarla dolup taabilir, ancak yine de ok ihtiya duyulan telekom ekipman asla alnamaz. Birok kurulu, IFRC'nin ihtiya duyulan yardm malzemelerini elde etme ve datma kabiliyetini sklkla engelleyen talep edilmemi mallar gndermektedir. Tamacl koordine edememek, ok sayda transatlantik uu ve sevkiyat iin gereksiz yere yksek maliyetlere yol at. IFRC'nin belirsizlii ynetebilecek bir tedarik zincirine ihtiyac olduu aktr. IFRC'nin Yeni Tedarik Zinciri Ynetim Sistemi Performansn artrmak iin IFRC, tedarik zincirini merkezi olmayan bir modele dntrmeye balad ve Dubai, Kuala Lumpur ve Panama'da blgesel lojistik birimi oluturdu. Bu birimler, blgelerindeki en yaygn afetler iin malzemeleri depolarda nceden konumlandrr, bylece hzla artabilirler. Bilgi Sistemi iin IFEC, zellikle Fritz Enstits tarafndan felaket kurtarma iin oluturulan nsani Lojistik Sistemlerini (HLS) konulandrd. Kurumsal Kaynak Planlamas (ERP) satclar, finans ve insan kaynaklar iin temel modllerinin yan sra tedarik zinciri modlleri sunsalar da, rnleri ok fazla belirsizliin olduu durumlar iin tasarlanmamtr. Bunun yerine, IFRC'nin hzl seferberlii kaldrabilecek tek bir veri havuzuna sahip nispeten basit bir sisteme ihtiyac vard. Ayrca blgesel birimleri, acil durum ekipleri ve ayrca yerel Ulusal Dernekler tarafndan sahada gerek zamanl olarak eriilebilen bir sisteme ihtiyac vard.

HLS, IFRC tedarik zincirini dntrmeye yardmc olan birka temel ilevi destekleyen web tabanl bir yazlmdr. Birincisi, blgesel birimler iin lke ve afet verilerini tutar, bylece malzemeleri akllca nceden konumlandrabilirler. Afet meydana geldiinde, sistem ihtiya duyulan eleri toplayabilir ve seferberlik tablosunu oluturabilir. Yazlm ayn zamanda potansiyel balara yaplan arlar da yneterek, daha nceki abalarn bana bela olan tekrarlarn nlenmesine yardmc olur. Tedarik iin yazlm, szlemeleri ve teklif taleplerini izleyerek ve standart satn alma siparileri ve faturalar oluturarak tedariki ilikilerinin ynetilmesine yardmc olur. HLS, sevkyat bilgilerini izlemek iin tablolar ierir ve sevkyat belgeleri, mal makbuzlar ve boru hattndaki elerin u anda nerede bulunduuna ve nerede beklenebileceine ilikin raporlar oluturabilir. Yeni Tedarik Zinciri Ynetim Sisteminin Test Edilmesi IFRC'nin yeni tedarik zinciri ilk olarak Endonezya'y bir deprem vurduunda test edildi ve yeni alan Kuala Lumpur Blge Birimi liderlii ele geirdi. Aksaklklar meydana gelmesine ramen, tedarik zinciri sadece gn iinde harekete geti; bu, IFRC'nin geen yl Pakistan'da meydana gelen deprem iin harekete gemesi iin gereken srenin te birinden daha azd. Operasyon ayn zamanda ok daha uygun maliyetliydi, tahmini olarak maliyeti yar yarya azaltt. Bir Raporlama Portal Afetten etkilenen blgelere ihtiya duyulan malzemeleri mmkn olan en ksa srede ulatrmak, mmkn olduunca ok insann hayatta kalmasna yardmc olmann ilk admdr. Ancak Kzl Ha, Gvenli ve yi Web Sitesi ad verilen bir evrimii kii bulma ve bildirme hizmeti sunarak psikolojik stresi azaltmaya da yardmc olur. 2013'te Boston Maratonu'nun biti izgisinde bombalar patladnda, seyirciler ve koucular gvenli ve iyi olduklarn bildirmek iin cep telefonlaryla web sitesini hzl bir ekilde ziyaret ederek aile yelerine gven verebildiler. IFRC, dnya apnda ihtiyac olan insanlara yardm etmek iin teknoloji destekli tedarik zincirini ve iletiimini gelitirmeye devam ediyor.

Tartma sorular:

1. nceki Kzl Ha tedarik zincirindeki eksiklikler nelerdi? (En az 3 eksiklik salayn)

2. BT, yeni Kzl Ha tedarik zincirinde nasl bir rol oynad? (En az 3 rol salayn)

3. Yeni Kzl Ha tedarik zincirinin baka hangi unsurlar var? (En az 3 rnek veriniz)

4. Kzlha iin i sonular nelerdi? (En az 3 sonu girin)

5. Datlan yeni bilgi sisteminin tm avantajlarndan yararlanmak iin Kzl Ha'n hangi tamamlayc varlklara ihtiyac olacaktr? (En az 3 tamamlayc varlk salayn)

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

Internal Auditors Manual And Guide The Practitioners Guide To Internal Auditing

Authors: Milton Stevens Fonorow

1st Edition

0134711947, 978-0134711942

More Books

Students also viewed these Accounting questions