Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Yerel bir spermarket olan Fiesta'da sat noktas (POS) sistemi kullanlmaktadr. Spermarket kredili sat yapmamaktadr; tm ilemler nakit veya kredi/banka kartlar kullanlarak denir. Stoklar spermarket raflarnda

Yerel bir spermarket olan Fiesta'da sat noktas (POS) sistemi kullanlmaktadr. Spermarket kredili sat yapmamaktadr; tm ilemler nakit veya kredi/banka kartlar kullanlarak denir. Stoklar spermarket raflarnda tutulur. Mteriler satn almak istedikleri rnleri seip, ilemin balad kasaya tarlar.

lk olarak, kasa grevlisi, elerin zerine baslan barkodlar bir tarayc ile tarar. POS sistemindeki birincil giri cihaz olan tarayc kasann zerine monte edilmitir. POS sistemi, fiyat verilerini ald spermarket envanter dosyasna evrimii olarak balanr. Mterinin kontrol iin her enin fiyat ekranda grntlenir. Envanter dosyasndaki eldeki miktar, satlan rn yanstmak iin gerek zamanl olarak azaltlr. Bir stok kalemi nceden belirlenmi bir seviyeye dtnde sistem tarafndan otomatik olarak yeniden sralanr. Kasada tm kalemler tarandnda, POS sistemi sat ilemi iin indirimleri ve toplam hesaplar. Sat ileminin kayd POS sisteminde saklanr.

Kredi kartyla deme yaplmas durumunda kasa grevlisi, kredi kartn, elektronik balant yoluyla kredi kart veren kurulua bal kk bir makineye yerletirir. Bu ilem sayesinde katip, kredi kartnn geerli olup olmadn belirleyebilir. Kontrol bittiinde makine, ilemin belirli dolar tutarlarn amas durumunda mterinin imzalad bir kredi kart makbuzu oluturur. mzal bir makbuz olmas durumunda, katip, iki imzann birbiriyle elemesini salamak iin imzay kredi kartnn arkasndaki imza ile karlatrr. Grevli, mteriye makbuzun bir kopyasn verir ve ikinci bir kopyay POS sisteminin bir ekmecesinde saklar. Banka kart (rn. Ahtapot kart) ilemi iin mteri imzasnn gerekli olmamas dnda benzer admlar izlenir. Nakit satlarda kasa grevlisi paray ekmecede tutar. Nakit sat, iki paral bir kat makbuz zerine kaydedilir. Bir nshas mteriye dekont olarak verilir, dier nshas POS sistemi iinde gvenli hale getirilir. POS sistemi, mterilerin tm sat ilemleri iin yaptklar deme trlerini (nakit, kredi kart vb.) kayt altna alr.

Kasa grevlisinin i vardiyasnn sonunda, bir gzetmen ekmecenin kilidini aar ve tm nakit ve kat makbuzlar alr. ekmece karlr ve bir sonraki katip iin bilinen miktarda balang paras ieren yeni bir ekmece ile deitirilir. Gzetmen ve kasa memuru nakit ve kat makbuzlar hazine blmne gtrr. Hazine departmanndaki bir nakit makbuz memuru, nakit ve kat makbuzlar POS sisteminde depolanan verilerle mutabk klar.

ou zaman, mterilere para st verirken yaplan hatalar nedeniyle kk tutarszlklar ortaya kar. Spermarketin politikas, belirli kk bir miktarn altndaki nakit eksikliklerinin kaydedildiini ancak kasa grevlisinin maandan dlmediini belirtir. Bununla birlikte, bu kk miktarn zerindeki nakit sknts, olas disiplin cezas iin gzden geirilmelidir.

Nakit ve kat filerin POS sistemi kayd ile mutabakat salandnda, kasa fi memuru kasa mutabakat formu hazrlar ve bir rneini nakit havale fii olarak kasa grevlisine verir. Nakit makbuz grevlisi, alnan nakdi ve nakit an/fazlasn bir nakit makbuzu gnlne kaydeder. Nakit makbuz memuru, kredi/banka kart makbuzlarn dosyalar ve paray bir sonraki i gn yerel bir bankada yatrmak zere bir kasada gvence altna alr. Bu srada, kasa makbuzu memuru, yatrlan toplam nakit tutar iin paral bir para yatrma fii hazrlar. Bir nsha dosyalanr, dier iki nsha kasa ile birlikte bankaya gtrlr.

Gerekli:

Aadaki sorular cevaplayn. Cevap kitapnda belirtilen kelime snrna dikkat ediniz.

a. Dzey 0 veri ak emasnda en ok hangi gelir dngs sreci ele alnr? (2 puan)

b. Tahsil edilemeyecek miktardan kanmak iin spermarket tarafndan kullanlan bir otomatik kontrol tanmlayn. (3 puan)

c. Kasada mteri memnuniyetsizlii yaamamak iin doru tutulmas gereken veri dosyasnn ad nedir? (3 puan)

d. Blm c'deki veri dosyasnn doru olduundan emin olmak iin manuel kontrol prosedr nedir? (3 puan)

e. Spermarket tarafndan sat verileri giriinin doru olmasn salamak iin kullanlan ne tr bir kontrol nlemi var?

f. Spermarkette bir kontrol zayfln tanmlayn.

g. Ksm f'de tanmlanan kontrol zayfl nasl dzeltilir?

(3 puan) (3 puan) (3 puan)

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access to Expert-Tailored Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started

Recommended Textbook for

The Accounting And Financial Audit

Authors: Landry Kouamé

1st Edition

620430481X, 978-6204304816

More Books

Students also viewed these Accounting questions

Question

Approaches to Managing Organizations

Answered: 1 week ago

Question

Communicating Organizational Culture

Answered: 1 week ago