Answered step by step
Verified Expert Solution
Link Copied!

Question

1 Approved Answer

Otonom Arabalarn Gelii Parlak Gelecek veya Yaklaan Tehdit Bu etkinliin amac, hkmetlerin ve iletmelerin hem veri gvenliini hem de bireylerin gizliliini korurken bilgileri nasl ynettiini

Otonom Arabalarn Gelii Parlak Gelecek veya Yaklaan Tehdit

Bu etkinliin amac, hkmetlerin ve iletmelerin hem veri gvenliini hem de bireylerin gizliliini korurken bilgileri nasl ynettiini anlamaktr.

Robotik ve kendi kendine giden arabalar gibi teknolojideki hzl gelimeler, iletmenin alma eklini kkten deitirdi. Bireyler, kurulular ve hkmetler hakknda her zamankinden daha fazla bilgi sunucularda veya bulutta bulunuyor ve iletmeler e-i, robotik, yapay zeka ve ok daha fazlas araclyla gnlk operasyonlarna teknolojiyi giderek daha fazla dahil ediyor. Aadaki vakada akland gibi, bu olaanst gelimeler, iletmelerin ve hkmetlerin verilerin gvende tutulmasn salamasn zorlatryor.

Vakay okuyun ve vakay takip eden sorulara verdiiniz yantlar ieren bir vaka zeti yazn.

Vaka Gerekleri

Elaine Herzberg, gece saat 10 civarnda Tempe, Arizona'da alt eritli bir yolda bisikletiyle yrrken, Uber'in kendi kendine sr teknolojisini test etmek iin modifiye ettii bir prototip otonom ara olan Volvo SUV ona lmcl bir ekilde arpt. Bu lmcl kazaya neden olmak iin bir dizi gvenlik hatas bir araya geldi. lk olarak, araca monte edilen sensrler, Herzberg'in arac saatte 60 kilometre hzndan yavalatmak iin yeterli zaman tespit edemedi. kincisi, polis video kameralarna gre, arata oturan ve sr izlemekle grevli bir insan olan gvenlik srcsnn elleri direksiyon simidinde deildi ve grne gre dikkati dalmt. ncs, aracn frenleri hibir zaman gvenlik srcs veya aracn sistemi tarafndan uygulanmad.

Baka bir olayda, California, Mountain View'da Highway 101 zerinde seyahat eden bir Tesla Model X SUV, beton bir otoyol erit ayrcsna arpt ve alevler iinde kalarak src Wei Huang' ldrd. Tesla, otopilot sisteminin devreye girdiini ve Huang'a olas bir arpma konusunda uyarda bulunduunu bildirdi, ancak Huang, aracn kontroln ele geiremedi.

Otonom sr teknolojisi her iki arata da lml kazalar srasnda en son teknolojiye sahipken, her iki durumda da trajediyi nlemeye yetmemiti. Bazlar sorunun, arabadaki insanlarn arabann kontrolde olduunu dndklerinde beklenmedik bir olaya tepki vermek iin ok yava olmalar olduunu dnd.

Birou otonom aralar yol gvenliini azaltmann deil iyiletirmenin bir yolu olarak grd. 2017'de Amerika Birleik Devletleri'nde 37.000'den fazla insan araba kazalarnda ld. Akas, insanlar mkemmel srcler deildi. Kendi kendine giden arabalar, aksine, insanlarn direksiyon bandayken sk sk yapt gibi yorulmad, hsrana uramad, dikkati dalmad veya sarho olmad. Virginia Tech Transportation Institute tarafndan yaplan bir aratrma, Google tarafndan yaptrlan ve Kaliforniya ve Teksas yollarnda yaklak 1,3 milyon mil kat etmi 50'den fazla srcsz arac analiz etti. Google filosu, alt ylda yalnzca 17 kazaya kart ve olaylarn hibiri srcsz aralarn hatas deildi.

Ancak dierleri, otonom sr dnyasnda olumsuz sonular grd. Srcsz aralar, kamyoncularn, taksi ofrlerinin ve dier src profesyonellerinin ilerine mal olabilir. Otobsler, trenler ve uaklar gibi dier ulam biimleriyle uraan irketler, insanlar araba kullanmann yk olmadnda araba ile seyahat etmeyi seebileceinden daha az mteri grebilirdi.

Otonom otomobilleri eletirenlerin gndeme getirdii bir dier konu da aracn bilgisayar sistemlerinin hacklenmi olabilecei ihtimaliydi. Planlanan bir deneyin paras olarak, bilgisayar korsanlar Charlie Miller ve Chris Valasek srcsz bir Jeep Cherokee'nin kontrollerine uzaktan erimeyi baardlar ve ona bir otoparktan kp imenli bir hendee yuvarlanmas talimatn verdiler. O srada src koltuunda oturan Wired dergisinden bir gazeteci, direksiyonu veya pedallar kontrol etmiyordu. Kendi kendini sren arabalarn u anda yollarda bulunan insan tarafndan ynetilen aralardan ok daha yksek balant seviyelerine sahip olmas nedeniyle, bu tr bilgisayar korsanlna kar etkili bir ekilde korunmak zor olabilir.

Otonom aralar toplumumuzda yaygn olarak benimsenecek mi? Bu sorunun cevab belirsizdir. The Washington Post'ta yaynlanan bir ankette, ou Amerikal otonom arabalarn 15 yl iinde olduka yaygn olacan dndklerini syledi. Ancak yzde yetmi drd bir bisiklete sahip olmay beklemediklerini ve yzde 60'tan fazlas bir yere yakn bir yerde yrmek veya bisiklete binmek istemeyeceklerini syledi. Uber ve Tesla kazalarndan ksa bir sre sonra Amerikan Otomobil Dernei (AAA) tarafndan yaplan bir aratrma, Amerikallarn yzde 73'nn otonom bir araca binmeyeceini sylediini bildirdi.

Yine de otonom ara teknolojisi ivme kazandka, hkmetler dzenleme yapmak iin devreye girdi. 2017'de Ulusal Otoyol ve Ulam Gvenlii daresi (NHTSA), Otomatik Sr Sistemleri (ADS) iin yeni federal ynergeler yaynlad. 2017 ylna kadar 29 eyalet, otonom aralar yneten mevzuat yrrle koydu. Florida ve Arizona gibi baz eyaletler, bunu i gelitirmeyi tevik etmek iin bir frsat olarak grerek, srcsz aralarn halka ak yollarda gvenli bir ekilde gelitirilmesini, test edilmesini ve altrlmasn tevik etti. Delaware, Delaware'in ulam an bu aralara hazrlamak iin kullanlabilecek yeniliki aralar ve stratejiler iin neriler gelitirmekle grevli Balantl ve Otonom Aralar Danma Konseyi'ni kurdu - bu da ok sayda baka eyalet tarafndan gerekletirilen bir eylem.

ou insan otonom aralarn kart lmcl kazalarn gelecekte tekrar yaanacan beklerken, kendi kendine giden arabalarn topluma faydalarna gre kabul edilebilir bir risk dzeyi getirip getirmedii sorusu devam eden bir tartma konusudur.

Gerekli Yantlarnz zetinizin analiz blmne dahil edin/birletirin.

  1. Otonom sr teknolojisinin eitli kurumsal paydalara ve topluma faydalar ve maliyetleri veya avantajlar ve dezavantajlar nelerdir?
  2. Otonom aralardan kaynaklanan zarar verme tehditleri, zellikle insan gdml aralarn neden olduu lmlerle karlatrldnda, kabul edilebilir bir risk midir?
  3. letmeler, hkmet veya bireysel srcler otonom aralarda bilgisayar korsanl riskini azaltmak iin hangi admlar atabilir?
  4. Federal veya eyalet hkmetleri otonom sr teknolojisinin ortaya kn dzenlemeli mi ve eer yleyse nasl?
  5. Bu teknolojiyi etkin bir ekilde ynetmek iin hangi admlar atlmaldr?

Step by Step Solution

There are 3 Steps involved in it

Step: 1

blur-text-image

Get Instant Access with AI-Powered Solutions

See step-by-step solutions with expert insights and AI powered tools for academic success

Step: 2

blur-text-image

Step: 3

blur-text-image

Ace Your Homework with AI

Get the answers you need in no time with our AI-driven, step-by-step assistance

Get Started